Emőke
8 °C
19 °C

Tovább kell várni az euróra?

2004.09.10. 08:49
A jegybankelnök által szerdán felvázolt pesszimista szcenárió komoly veszélybe sodorhatja a konvergenciaprogramot. Azt, hogy e félelmek nem teljesen alaptalanak, alátámasztja a hosszú hozamok emelkedésnek indulása is.
Ha a Járai Zsigmond által felvázolt vagy ahhoz közeli szcenárió valósul meg az államháztartásban, akkor feltehetően tolódik az eurócsatlakozáshoz szükséges konvergenciaprogram végrehajtása is - értenek egyet a Napi Gazdaság által megkérdezett elemzők. A piac nagyjából készpénznek veszi, hogy az idei deficit a GDP 5 százaléka körül lesz, ami eleve magasabb bázist ad a jövő évi hiánynövekedésnek. Ebben az esetben a hiánynak a programban rögzített évi fél százalékpontos GDP-arányos csökkentése nem elegendő a célok eléréséhez.

Igaz, közben parlamenti választások lesznek, s ezek előtt várhatóan kisebb arányban csökken a deficit, ám az új ciklus első két évében a deficit mérséklésének mértéke nagyobb is lehet. Abban az esetben azonban, ha a jegybankelnök által szerdán számszerűsített - 6,4 százalékos - deficittel kell szembenézni jövőre, a választások utáni esetleges gyorsabb hiánycsökkentés sem lenne elegendő.

Még nem temetik a 2010-es dátumot

Rendkívül kellemetlen lenne az ország számára, ha el kellene halasztani, illetve ejteni kellene a konvergenciaprogramot - mondta Forián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője. A szakértő mindazonáltal egyelőre nem temetné a 2010-es eurócsatlakozást, mivel az új kormányzati ciklus lehetőséget nyújthat a hiány határozottabb csökkentésére - kérdés, persze, hogy milyen eszközökkel. Jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a konvergenciaprogram súlyos áthágása folyik. Draskovics Tibor mindenesetre sem szerdán, sem pedig tegnap nem utalt arra, hogy a 2010-es eurócsatlakozás feladását fontolgatná a kormány. A pénzügyminiszter az idei költségvetés elszállása kapcsán megjegyezte, hogy az EU-csatlakozás hatásai nem voltak pontosan tervezhetőek a bevételekben és a kiadásokban. Az eltérések hozzávetőlegesen lefedik a hiányprognózis és az augusztusi adatok közötti különbséget. A bevételek kapcsán a pénzügyminiszter kizártnak tartotta az adóemelést, azt azonban nem, hogy az állami vállalatoktól az eredetileg tervezettnél több osztalékot vonnak el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.