Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Eurócsatlakozás: tartható a céldátum

2005.03.25. 15:54
Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest már kevesebb elemző vélekedik úgy, hogy Magyarország nem tudja majd tartani az eurócsatlakozás 2010-es céldátumát. Az uniós pénzügyminiszterek megállapodása a hiányszámításról azonban nem segít abban, hogy előbb váltsa a közös valuta a forintot.
A stabilitási paktum könnyítései nem segítik elő, hogy Mo. 2010 előtt bevezesse az eurót, de csökkentik a csúszás kockázatát -- állítja a Reuters saját, március 21-24 között végzett vizsgálata alapján. A felmérésben a 12 megkérdezett elemzőből 10 tette 2010-re a magyar euróövezeti csatlakozást, egy 2009-re, egy pedig 2011-re. A vélemények az egy hónappal korábbihoz képest kissé javuló kilátásokat tükröztek, egy hónapja a 12 elemző közül még 3 várta a céldátumhoz képest történő csúszást.

Az új szabályok 0,4-0,5 százalékos hiánycsökkentést tesznek lehetővé 2008-ban, amikor a 2010-es tervezett belépéshez el kell érni a GDP 3 százaléka alatti államháztartási deficitküszöböt - vélekednek a megkérdezettek.

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei vasárnap egyeztek meg az euróövezet gazdasági növekedését és stabilitását biztosító szabálycsomag módosításának főbb elemeiben. A reform magában foglalja kelet-európai országoknak azt a - magyar kezdeményezésre vitatni kezdett - kérését, hogy az államháztartási hiány mértéke a paktumban előírtnál magasabb is lehessen a költségvetésre jelentős kihatással járó nyugdíjreform végrehajtása esetén. Az ilyen reformba kezdő tagországok öt évet kaphatnak arra, hogy a reformok hatásaival megbirkózzanak, és a megfelelő szintre szorítsák a hiányt - ez alatt az öt év alatt a reform hatását egyre csökkenő mértékben veszik figyelembe a deficit megállapításakor.

A most elfogadott módosítás értelmében az eurót sajátként használó országok gazdasági nehézségek esetén az eddiginél szélesebb teret kaphatnak átmeneti államháztartási nehézségeik rendezésére, anélkül, hogy szabálysértési eljárással sújtanák őket, míg a fellendülés időszakát jobban fel kell használniuk a költségvetési deficit csökkentésére. Marad viszont az az előírás, hogy alaphelyzetben az államháztartási hiány nem haladhatja meg az éves hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, a belső államadósság pedig a 60 százalékát.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter egy sajtóbeszélgetésén aláhúzta: az EU stabilitási paktumának reformja Magyarország számára biztonságosabbá teszi az euró bevezetését, a módosítás valódi hatása 2007-2008, illetve 2009-ben valósul meg. Az elemzők ugyanakkor az idén 0,4 százalékponttal várják túllépni a 4,7 százalékos hiány-előirányzatot, vagyis az államháztartási deficitet a GDP 5,1 százalékára várják. Ez 0,1 százalékponttal több, mint az egy hónappal ezelőtt valószínűsített érték.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.