Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

A költségvetést nem kell átrendezni az Európa-terv miatt

2003.02.12. 10:07
Európa-tervet hirdetett keddi parlamenti beszédében Medgyessy Péter kormányfő. A csomag költségkihatása meghaladja az ezermilliárd forintot, ám az ennek döntő hányadát kitevő autópálya-építés és a többi elem zöme sem újdonság. A Világgazdaság számításai szerint az idei büdzsét nem kell átrendezni miatta.
- A magyar gazdaság erős, ezt bizonyítja, hogy a napokban minden idők legsikeresebb nemzetközi eurokötvény-kibocsátását hajtottuk végre - szögezte le "évnyitó" beszédében Medgyessy Péter. A miniszterelnök értékelése szerint két évvel ezelőtt a gazdaságpolitika irányt vétett, ami a versenyképesség csökkenéséhez vezetett, és "sajnos az erős forint mítosza ma is érezteti hatását". Ennek eredményeképpen kevés a vállalati beruházás, túl olcsó az import, nincs elég exportkedv.

A köztársaság eszméje, a gyerekek jövője, a hétköznapok nyugalma és az EU - ezek voltak Medgyessy Péter beszédének motívumai. A Világgazdaság úgy értesült, a beszéd tartalmának meghatározásakor a "szándékolt pragmatizmus és a háttérbe tolt ideológia" elve volt meghatározó. Kormányzati szakértők szerint a miniszterelnöki felszólalás hagyományteremtő kíván lenni abban a tekintetben is, hogy döntően nem a múltról szól, nem értékel, hanem a jövőre vonatkozó programokat, konkrét intézkedéseket vázol fel.

A kormányfő által meghirdetett Európa-terv tíz pontban összegez teendőket, amelyek költségvonzata meghaladhatja az ezermilliárd forintot. Emiatt azonban - a Világgazdaság kalkulációi szerint - nem kell átrendezni az idei büdzsét. A felsorolt kiadások a középtávú költségvetési kerettörvény első elemeinek tekinthetők. Emellett a vállalkozások támogatását az MFB finanszírozhatja, míg a másik forrást az ÁPV Rt. privatizációs bevételei jelenthetik.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!