Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Jön az eva-plusz?

2003.08.11. 15:57
Új átalányadó bevezetését javasolja a Budapesti Kereskedelmi Kamara. Az eva-pluszt hasonló módon számítanák, mint az evát, a bevételi és kiadási számlák alapján vezetett napló határozná meg a fizetendő adót.
Új átalányadó bevezetését javasolja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Gazdaságpolitikai Bizottsága. Az eva-plusz adókulcsa 18 százalékos lenne és 30 millió forintos értékhatárig lehetne használni. A javaslatot elküldték a Pénzügyminisztériumba - olvasható az Üzleti 7-ben.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) lapja szerint az adó számítási módszere az evára emlékeztetne, és kizárólag a bevételi és kiadási számlák alapján vezetett napló határozná meg az adófizetési kötelezettséget.

Nőne a költségvetés adóbevétele is

A BKIK szakértői szerint az eva rendkívül pozitív és jó adózási forma, de a nagyobb költségigényű tevékenységeket végző vállalkozások kimaradnak belőle. Az új adóforma bevezetésétől a költségvetés adóbevételeinek növekedését is várja a BKIK.

Az eva-plusz esetében a bevétel fogalma megegyezne az eva bevételi fogalmával, a számított adó pedig a bevétel 18 százalékát tenné ki. A fizetendő adó: a számított adó csökkentve a nem alanyi adómentes, a nem evás és a nem a javaslat szerinti szállító által kibocsátott beszerzési számlák együttes bruttó értékének 12 százalékával. A fizetendő adó ugyanazokat az adókat váltaná ki, mint az eva.

A bevétel 25 százalékának megfelelő számlás költség mellett az eva-plusz megyegyezik az evával. Ennél kisebb arányú beszerzési számla esetén nem lenne esély az adó csökkentésére.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.