Piroska
-10 °C
1 °C

Aki kifizeti köztartozásait, evázhat

2002.10.18. 10:07
A tervek szerint az evára jelentkezőknek december 20-áig kell nyilatkozniuk arról, hogy nincs köztartozásuk. Ez azonban nem azt jelenti, hogy eddig az időpontig be kell fizetni az elmaradt adót, elég, ha a delikvens megállapodik az adóhivatallal a halasztott vagy részletfizetésben.
Az ellenzéki pártok fogalmazták meg azt a javaslatot, hogy csak azok jelentkezhessenek be az eva alá, akik legkésőbb december 20-áig kifizetik összes köztartozásukat. Az ötletet felkarolta a kormány, így minden bizonnyal ebben a formában fogadja majd el a parlament is az előterjesztést.

A kormány engedékenyebb

Tállai András fideszes országgyűlési képviselőnek az adótörvényhez beterjesztett módosító javaslata azt tartalmazza, hogy mindazok ne választhassák az evát, akiknek az elmúlt két év alatt köztartozásuk halmozódott fel.

A kormány által támogatott módosító javaslat ennél engedékenyebb: eszerint mindazok, akik legkésőbb december 20-áig - vagyis ameddig az új adónem hatálya alá be kell jelentkezni - kiegyenlítik köztartozásaikat, jövőre evázhatnak. Ennek az a módja, hogy a bejelentkezési űrlapon az evát választóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy nincsen köztartozásuk.

Meg kell állapodni a tartozás visszafizetéséről

Ez viszont nem jelenti azt, hogy még az idén be is kell fizetni a köztartozást. A nyilatkozattételhez ugyanis elegendő, ha az adózó megállapodik a APEH-hel a tartozás visszafizetéséről, amit aztán részletekben teljesít.

Azokat, akik jövőre már az eva szerint adóznak, és közben az adózás rendjéről szóló törvény szerint köztartozásuk gyűlik fel - adóval vagy járulékkal tartoznak, illetve jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatást nem fizettek vissza -, a jelenlegi álláspont szerint nem zárnák ki az evából 2004-ben sem, csupán bírságot fizetnének, mint bármilyen más adónem esetében.

A későbbiekben is ugyanez a feltétel érvényesül, vagyis az évenkénti nyilatkozattétel napján nem állhat fenn köztartozás - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Kurucz-Váradi Károly, a Pénzügyminisztérium főosztályvezetője.

Az APEH rendszerint lehetőséget ad részletfizetésre

Az adóhatóság az esetek túlnyomó többségében megadja a lehetőséget a halasztott vagy részletfizetésre - mondta a gazdasági lapnak Zara László, az Adótanácsadók Egyesületének elnöke.

Vállalkozások esetében általában azt kell bizonyítani, hogy a társaság bevételei visszaestek, az üzleti partnerek nem vagy késve fizetnek, illetve, hogy a tartozások azonnali megfizetése súlyos likviditási problémát okozna a cégnek.

Egyéni vállalkozók esetében a vállalkozó vagyoni és jövedelmi helyzetét részletesen taglaló kérdőívet kell kitölteni. A tapasztalatok szerint csökkenti a halasztás esélyét, ha az adózónak a vállalkozáson kívül más forrásból is van jövedelme, a nagy értékű ingatlant viszont az adóhivatal kvázi biztosítéknak tekinti, és ebben az esetben szívesebben enged halasztást.

Nagyobb az esélye a halasztásnak a társaságoknál, ha minél nagyobb a tartozás, ugyanis az adóhivatal is bizonyosabb lehet a már-már veszni látszó pénz befizetésében.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!