Emőke
8 °C
19 °C

Nem vizsgálja az evát az EU

2005.02.23. 16:32
Az Európai Unió áfabizottsága vitázott az eváról, és lekerült a kérdés a napirendről. Szakértők szerint egyszerű és újító az eva.
Lefolytatták az Európai Unió úgynevezett áfabizottságában a Magyarország kérte konzultációt az eváról, és ennek nyomán a téma lekerült a testület napirendjéről - értesült az MTI szerdán brüsszeli magyar forrásból.

A tagországok képviselőiből álló bizottságban részt vevő szakértők a konzultáció során egyetértettek a témáról készített, pozitív hangvételű európai bizottsági értékeléssel, amely szerint egyszerű és újító jellegű adónemről van szó. Olyan észrevétel nem hangzott el, hogy ez összeütközésben lenne a közösség áfa-joggal, tehát Magyarországnak nincs további kiigazítási feladata a rendszerrel kapcsolatban.

Azt mindazonáltal szükségesnek tartották, hogy sor kerüljön az eva alá tartozók, illetve a normális szabályok szerint adózók áfaterheinek összevetésére. Magyar részről már korábban jelezték, hogy az adóbevételek az evával jobban alakultak, mint az egyébként is derűlátó tervszámok - ezt az információt az áfa-bizottságban nem vitatták.

A bizottság elfogadta azokat a szakmai érveket, amelyeket az elmúlt hetekben tett nyilatkozataimban is hangsúlyoztam - közölte Kovács László. Az adóügyi biztos szerint a bizottság tudomásul vette, hogy az unió közös kasszáját nem éri veszteség, a magyar ÁFA befizetések összege az EVA alkalmazása miatt nem csökken. Egyetértettek azzal is, hogy az EVA az adórendszer egyszerűsítését és az adóelkerülés visszaszorítását, azaz alapvető uniós adópolitikai célokat szolgál.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.