Piroska
-10 °C
1 °C

A PM szerint nem kell eva-plusz

2003.08.14. 13:12
A pénzügyminisztérium álláspontja szerint nem indokolt a BKIK által kezdeményezett eva-plusz bevezetése, írja a Figyelő. A tárca azt is közölte: egyszerűsíteni kívánja az eva jelenlegi szabályozását.
A pénzügyminisztérium közleménye szerint a tárca hasznosítani fogja a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarának (BKIK) az egyszerűsített vállalkozói adóról (eva) szóló törvény módosítása kapcsán tett javaslatait, észrevételeit. Ugyanakkor a PM-ben nem tartják indokoltnak az evához hasonló, új átalányadó bevezetését, írja a FigyelőNet.

Nem egyszerűsítené az adminisztrációt

A gazdasági lap online kiadása szerint az eva-plusz egyrészt ellentmond az eva egyik alapelvének, az adminisztrációs egyszerűsítésnek, hiszen az adózóknak továbbra is kellene a költségszámlákat gyűjteniük. Másrészt az eva-törvény első tapasztalatai jók, de a bevezetés óta eltelt idő rövidsége miatt még nem elemezhetők teljes körűen, így egy új egyszerűsített adózási mód jövő évi bevezetése korai lenne, áll a minisztériumi közleményben.

Néhány ponton módosítják a hatályos eva-törvényt

A Pénzügyminisztérium a jelenlegi szabályozás módosításával akarja elérni, hogy az adózók közül többen válasszák az evát, írja a FigyelőNet. Ennek érdekében, valamint a további egyszerűsítések, a gyakorlatban felmerült, értelmezési problémák kiküszöbölése, valamint az EU-csatlakozásból következő - elsősorban az általános forgalmi adóról szóló törvény újrakodifikálásával összefüggő - harmonizációs kötelezettségek miatt néhány, 2004-től hatályos módosítás várható az eva-törvényben. Ez azért némileg meglepő, mert korábban a PM azt közölte, hogy az eva rendszerében nem lesz módosítás.

A sajtóközlemény arra is kitér, hogy a tervezett törvénymódosítás jelentős egyszerűsítéseket tartalmaz, különösen a bejelentkezésre vonatkozó feltételeket illetően. Ilyen például, hogy az eva alá már bejelentkezett adóalanynak nem kell bejelentési szándékát megismételnie, ha megfelel a törvényben foglalt feltételeknek. A bejelentkezés tevékenységi korlátokra vonatkozó szabályainak egyszerűsítésével bővülhet például az eva választására jogosult adózók köre. Egyértelművé válik továbbá az eva alapját képező bevétel meghatározása.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.