Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Dohányreklám a Forma-1-ben
- csak miniszteri engedéllyel

Idén még lehet plakátokon hirdetni a magyar Forma-1-es futamot, jövőre azonban már nem, a reklámtörvény ugyanis betiltott minden dohányhirdetést. Elvileg a gazdasági és az egészségügyi miniszteren múlik, hogy továbbra is egy cigarettamárka lesz-e a verseny névadója, bár a viszony a szponzor, a szervezők és a tárca között a jelek szerint idilli.
A reklámtörvény július 1-jétől tiltja a dohányáruk reklámját, a gazdasági miniszter kivételezettekről szóló rendelete a napokban jelent meg a közlönyben. A minisztérium honlapján található közlemény megjelöli a magyar szabályozás inspirálóit: "A rendelet tervezet kidolgozásánál (...) figyelembe vettük a franciaországi és a belgiumi szabályozást. Franciaországban 1991-ben lépett hatályba az úgynevezett Loi Evin, amely minden dohányreklámot megtilt. Belgiumban a Forma-1-es futamokban érdekelt vállalatok és a Vallon Kormány keresete alapján hozott választott bírósági döntés 2003-ig felfüggesztette a dohányreklám-tilalmat a világszintű versenyek vonatkozásában." A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy Franciaországban semmiféle dohánygyárra utaló jelzést nem látni a futamokon, míg a belgáknál a logók maradhattak, csak a neveket takarják ki.

Nálunk továbbra is megmutatnak mindent

A franciaországi és belga gyakorlatnál is lazább elbánást lobbiztak ki maguknak a cigarettagyártók a mogyoródi futam idejére. A gazdasági miniszter rendelete szerint nálunk - ha a tárcavezető az engedélyt megadja - a verseny helyszínén és annak ideje alatt a szokásos módon helyezhetők el a csapatokat támogató dohánygyárak logói és egyéb reklámjai. Az engedélyre az egészségügyi miniszternek is rá kell bólintania, de ha 15 napon belül nem nyilvánít véleményt, az is igennek számít.

Reklámfilmek letiltva

A reklámtilalom alóli felmentés persze nem lesz teljes: terméket és gyártót a médiában a viadal ideje alatt sem lehet majd népszerűsíteni, ott csak a verseny névadójának - Marlboro - neve jelenhet meg. A támogatók pedig kizárólag a jegyárusító helyeken, illetve a futamot hirdető szórólapokon kaphatnak helyet.

Reklámfigurák

A miniszteri felmentés birtokában a csapatok járműveit szállító óriáskamionokon is kint maradhatnak a szponzorok logói - magyarázta kérdésünkre a gazdasági tárca egyik munkatársa. Az igazi kérdés persze a versenyhelyszín, hiszen a szponzoráló dohánygyárak a milliárdok által nézett tévéközvetítés miatt támogatják a csapatokat és a futamokat. Itt a reklámozási lehetőségek a francia és belga helyzetnél tágasabbak lesznek.

Csak a Forma-1 felelhet meg a feltételeknek

Az idei év még különleges, mivel a teljes dohányreklám-tilalmat hirdető törvénymódosítás szerint július elsejétől az esztendő végéig utcai óriásplakáton még legális a cigaretta hirdetése. Jövő január elsejétől a tilalom már teljes lesz. Az egyetlen kivétel a Forma-1, amely a nagy hirdetőkkel együtt ügyesen kilobbizta magának a kivételezés lehetőségét.

A rendelet persze nem úgy szól, hogy "kivétel a Forma-1", de a megfogalmazás gyakorlatilag kizár más versenyeket. Felmentés csak "világszintű nemzetközi motorsportrendezvény" esetében kérhető, ha az adott versenyt az elmúlt öt évben legalább két földrészen és legalább tíz országban megrendezték. A GM illetékesét megkérdeztük, ők milyen versenyekre gondoltak a rendelet megalkotásakor. "Nem akartuk a Fomra-1-et kiemelni, bár nem tudunk más versenyről, ami megfelelne a kritériumoknak" - hangzott a válasz.

A Hungaroring kéri felmentését

Petán Péter, a Hungaroring Sport Rt. sajtófőnöke kérdésünkre elmondta: Héder Barna ügyvezető már bejelentette, hogy amint megjelenik a rendelet, a cég azonnal beadja kérelmét. Mint mondta, minél hosszabb időre mentességet szeretnének kapni a korlátozó szabályok alól, hiszen 2006-ig biztosan rendeznek futamokat Mogyoródon. Petán szerint a korábbi, Ecclestone úrral folytatott tárgyalásokat a téma nem befolyásolta, mivel a dohánycégekkel a Hungaroring Rt. tárgyal, függetlenül a futamrendezés jogáról folytatott megbeszélésektől. Petán azt is elmondta, hogy a Forma-1 egyre kevésbé "dohányfüggő": bár a szponzorpénzek negyven százalékát még dohányipari vállalatok adják, de egyre több új, füstmentes szponzor jelentkezik.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!