Auguszta
4 °C
22 °C

Négymilliárdot nyer az állam a Forma-1-en

2004.08.17. 09:32
A budapesti szállodákban teltház volt a futamok idején, a hetvenezer vendég húszmilliárdot költött négy nap alatt.
A néhány évvel korábbi kétszázezres nézőszám ugyan nem jött össze idén a Hungaroringen, de a tavalyinál többen, a három nap alatt 163 ezren látogattak ki a magyar Forma–1-es futamra, mondta Dávid Sándor, a Hungaroring Rt. sajtófőnöke, aki a külföldi jegyértékesítések miatt az ebből befolyó összegről nem tudott még beszámolni. Számítások szerint idén 2–2,5 milliárd forint származhat a jegyeladásból. Ez az összeg, illetve az egyéb bevételek fejlesztésekre, promócióra, és egyéb célokra megy el.

Sok a német

Dávid elmondta, hogy a korábbi évekhez hasonlóan most is a német anyanyelvű szurkolókból érkezett a legtöbb, ők a vendégek hetven–nyolcvan százalékát tették ki. Mellettük szép számban – öt-tízezren – lehettek a finnek, és sok olasz is megfordult Mogyoródon. Pontos szám nincs a versenyre kilátogató magyarokról, de az bizonyos, hogy idén többen váltottak jegyet a futamra.

Az említett jegy- és az egyéb bevételek mellett az állam évente körülbelül hárommilliárd forinttal támogatja a futamot. Ezt az összeget azonban mindig a következő évi – Bernie Ecclestone-nak fizetendő – jogdíj címén letétbe kell helyezni. Dávid szerint még korai lenne megvonni a futam pénzügyi mérlegét, de az államnak mindenképpen nyereséges a vállalkozás. Ha ugyanis a hatvan-hetvenezer ember csak négy napot tölt Magyarországon, és naponta átlagosan kétszázötven eurót költ, ennek 25 százalékos áfája legalább tizenötmillió euróval, 3,7 milliárd forinttal gazdagítja a büdzsét.

Nincs kétség

A tavalyi eredményekkel összehasonlítva idén csökkent a futam televíziós nézettsége, ami részben annak tudható be, hogy 2003-ban indult először – nagy meglepetésre, „tartalékból” előlépve – a mogyoródi pályán Baumgartner Zsolt, ami vonzotta a magyarokat. Az idén pedig több nézőt is elcsábított az olimpia közvetítése, ám még így is kétszer annyian követték nyomon a vasárnapi futamot az RTL Klubon, mint a női kézilabdameccset az MTV-n, derül ki az RTL Klubtól származó AGB Hungary-adatokból.

Bernie Ecclestone-nak feltehetően nincsenek kételyei a magyar futam sikerével kapcsolatban, ellenkező esetben ugyanis nem rázott volna kezet vasárnap Medgyessy Péter miniszterelnökkel a 2006–2011 közötti nagydíjak változatlan feltételekkel történő megrendezéséről. Az erről szóló szerződést ugyanis még nem írták alá, de az említett kézfogás egyértelmű igennek számít az Ecclestone-t ismerők körében.

Opció

A magyar kormány és Ecclestone még akkor opciós megállapodást kötött a 2006–2011 közötti futamok megrendezésére, amikor a 2006-ig tartó futamokról szóló megállapodást aláírták. Most Ecclestone jelezte, hogy élni kíván az opcióval, amit a kormány is kedvezően fogadott.

Már csak egyetlen körülmény nehezítheti az utazó cirkusz életét: Brüsszel korábban 2007 januárjáig engedélyezte a dohánytermékek reklámját a futamokon, később azonban 2005-re módosította az időpontot. A csapatokat azonban 2006 végéig köti a támogatói szerződés. (A helyzet feloldására Ecclestone már korábban tárgyalást ajánlott Brüsszelnek.)

Nagy forgalom

A Forma–1-es Magyar Nagydíj hétvégéjén a budapesti hotelekben nagy forgalmat bonyolítottak ugyan le, de a bevételek elmaradtak a tavalyihoz képest. A Hunguest Hotels Rt. szállodáiban a hét végét megelőző nyolcvanöt–kilencven százalékos foglaltság után a futam idején már teltházat regisztráltak. A Forma–1 vendégköréhez köthető forgalom nem érte el az elmúlt évit, mivel a szállodák közt kialakult árverseny lenyomta az árakat, nyilatkozta Szabó József, társaság értékesítési igazgatója.

Hozzátette azonban, hogy a kifejezetten a verseny kedvéért érkezők számát nem lehet pontosan megbecsülni. A Danubius Szálloda és Gyógyüdülő Rt. tizenkét fővárosi szállodájában az átlagos foglaltság kilencvenhárom százalékos volt, ami a tavalyi futam mutatóival összevetve kisebb érdeklődésről tanúskodik. A nagy kihasználtság ellenére a hétvége bevétele tíz százalékkal elmarad a tavalyitól. A visszaesést annak tulajdonítják, hogy kevesebben vették igénybe az ötcsillagos Hilton Budapest drágább szobáit.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!