Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Fapados-invázió májustól

2004.02.24. 11:58
Április 2-ától Osló-Budapest járatokat indít a Norwegian Air Shuttle fapados légitársaság. A brit EasyJet London mellett júniustól Berlinbe is szállít utasokat. A Wizz Air pedig tíz célállomásra szállít szintén májustól. Egy év alatt hat fapados légitársaság fészkelte be magát Magyarországra, és a következő hónapokban továbbiak várhatók.
Már hirdeti honlapján a budapesti célállomást a norvég fapados légitársaság. Bár még nincs végleges megállapodás a Budapest Airport és a Norwegian Air Shuttle között, a tervek szerint április 2-tól 11500 forintért repülhetünk Budapest és Osló között. A NAS szóvivője a Világgazdaságnak elmondta, az első hónapra már csaknem megteltek a gépek. A norvég vállalat Budapesten kívül Prágába és Dubrovnikba is elviszi utasait.

Májusi torlódás

Nem ez az egyetlen fapados légitársaság, mely járatokat indít a közeljövőben. Az egyik legnagyobb társaság, a brit EasyJet májustól Londonba, június második felétől pedig Berlinbe is indít közvetlen járatokat a magyar fővárosból. A Berlin-Schönefeld és Ferihegy közötti legolcsóbb jegy 25,99, oda-vissza 51,98 euróba kerül (hétezer, illetve tizennégyezer forint). Az interneten azonban még ennél is olcsóbban lehet jegyhez jutni.

Szintén májustól indulnak az első magyar fapados légitársaság gépei európai célállomásaikra. A Wizz Air az uniós csatlakozással egyidőben indítja járatait egyszerre több bázisrepülőtérről. A Wizz Air több nyugat-európai nagyvárosba és néhány dél-európai üdülőközpontba vinne Budapestről utasokat, később más célpontokra is repülnének.

A cseh magántulajdonban lévő, a magyar piacon már jelen lévő chartertársaság, a Travel Service (TS) a hét végén bejelentette, hogy az EU-csatlakozással egy időben - Smart Wings márkanéven - olcsó járatokat indít rendszeresen öt európai nagyvárosba. A Boeing-737-es gépekkel Prágából Párizsba, Zürichbe, Madridba, Amszterdamba és Koppenhágába szállnak fel az első gépek, a járatokra jegyeket március 1-jétől lehet foglalni. Budapestről valószínűleg 2005-től indulnak Smart Wings-járatok több európai célállomásra.

Egy éve jöttek

Már tavaly ősz óta négy nagyvárosba (Londonba, Párizsba, Zürichbe és Milánóba) repül a SkyEurope. A fapados társaság március 28-tól hat új járatot indít Olaszország, Hollandia, Horvátorság és Lengyelország felé. A SkyEurope erőteljesen növekedett indulása óta, 2003-ban összesen 16 ezer utast szállított Budapestről, 75 százalékos kihasználtság mellett.

Az első két fapados légitársaság tavaly tavasszal indította járatait Budapestről. A Snowflake 2003. április 12-től indított gépeket Stockholmba. A Germanwings gépeivel tavaly májustól lehet eljutni Kölnbe. A vállalat szeptemberben bővített, a hónap közepétől már Stuttgartba is lehet olcsón repülni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!