Judit
-2 °C
8 °C

Itt a fapados-invázió

2004.04.28. 11:10
Óriási fapados-invázióval számolhatunk májustól, sok diszkont légitársaság az európai uniós csatlakozásra, illetve a nyári turistaszezon elejére időzítette megjelenését a magyar piacon. A már meglévők is bővítik kínálataikat, és májustól a legnagyobb, az easyJet is kínál utakat Londonba.
Az európai unós csatlakozásra időzítette indulását az első magyar fapados légitársaság a Wizz Air. A kezdetben hét európai célállomásra utat kínáló cég ezer forintos jegyekkel szeretné meghódítani az utazni vágyókat. A légitársaság hetente 29 járatot indít Londonba, Barcelonába, Athénba, Rómába, Párizsba, Prágába és Katowicébe. Az első járat Budapestről június 24-én száll fel.

Európa legnagyobb légitársasága, a brit easyJet május elsejétől Londonba indít járatokat a magyar fővárosból, a gépek a London melletti Gatwick repülőtérről szállnak fel. A brit cég a németországi piacot is megcélozta, Budapestről június második felétől utazhatunk Berlinbe. A cég honlapján már foglalhatók jegyek a londoni járatokra.

A Norwegian Air Shuttle Oslóba kínál olcsó jegyeket, a norvég diszkonttársaság jegyeire már március elejétől lehetett foglalni. A cég 11500 forintért viszi utasait az északi városba.

Vidéken is

Hamarosan nem csak a fővárosiak örülhetnek a diszkont légitársaságoknak, hiszen több vidéki nagyváros is fejleszti repülőtereit. Még az idén elindulhat a légiközlekedés a Pécs melletti pogányi repülőtérről. A repülőteret működtető Air-Horizont Kht. tárgyalásokat kezdett több céggel arról, hogy még az idén elindítják a menetrendszerű közlekedést. Osztrák és német társaságokkal az Amszterdam-München-Pécs, valamint a Split-Pécs járat beindításáról tárgyalnak. A baranyai megyeszékhelyen gyártóbázist működtető finn Elcoteq már korábban jelezte, hogy ha lenne, bizonyosan igénybe venné egy közeli repülőtér szolgáltatásait.

A gazdasági miniszter pedig a napokban jelentette be, hogy a légi közlekedésben kiemelt feladat a fapados járatok fogadási feltételeinek megteremtése. Ezért szükség van egy az e járatokat fogadni tudó, a fővároshoz közel elhelyezkedő repülőtér kijelölésére és fejlesztésére. Erre a célra Tököl, esetleg Börgönd jöhet szóba.

A régiek

Az első két fapados légitársaság tavaly tavasszal indította járatait Budapestről. A Snowflake 2003. április 12-től indított gépeket Stockholmba. A Germanwings gépeivel tavaly májustól lehet eljutni Kölnbe. A vállalat szeptemberben bővített, a hónap közepétől már Stuttgartba is lehet olcsón repülni.

Már tavaly ősz óta négy nagyvárosba (Londonba, Párizsba, Zürichbe és Milánóba) repül a SkyEurope. A fapados társaság március 28-tól hat új járatot indított Olaszország, Hollandia, Horvátország és Lengyelország felé. A SkyEurope forgalma erőteljesen növekedett indulása óta, 2003-ban összesen 16 ezer utast szállított Budapestről, 75 százalékos kihasználtság mellett.

Hozza a pénzt

Gazdasági szakemberek szerint az alacsony költségekkel dolgozó légitársaságok tömeges megjelenése hozzájárul Magyarország GDP-jének növekedéséhez, mivel az új piaci szegmens megnyitása extrakeresletet jelent a turisztikai iparnak. Ebben az évben előreláthatóan ötszázezerrel nő az országban eltöltött vendégéjszakák száma, ami ötszázmillió euró többletbevételt jelent a szektornak.

Felmerül azonban a kérdés, hogy a repülőtér fejlesztésének elhúzódása nem okoz-e veszteséget az államnak, illetve maguknak a légitársaságoknak. Az egyes terminál nem elégíti ki a növekvő igényeket, a Budapest Airport éppen ezért a kettes terminálon fogadja a diszkont társaságok gépeit. Ez azonban többletköltséget - vagyis bevételkiesést - is jelent a cégeknek, hiszen plusz szolgáltatásokat is kifizettetnek a cégekkel.

Telítettség

Brit szakértők arra is figyelmeztetnek, hogy a piac lendületes növekedése ellenére már az idén számítani lehet az első csődökre. Egyes számítások szerint Európa mindössze öt diszkonttársaságnak biztosít elegendő nagyságú játékteret.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.