Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Fapados járat a Balatonra?

2004.05.06. 07:36
Írországban aláírták azt a szerződést, amely szerint novembertől egy ír konzorcium üzemelteti a sármelléki repülőteret. Az írek a Ryanair képviselőivel is tárgyalnak.
A tulajdonos sármelléki és zalavári önkormányzat, valamint a Danubius Rt. képviselői hétfőn Írországban aláírták azt a szerződést, amely szerint várhatóan már novembertől egy pénzügyi és szakmai befektetőket tömörítő ír konzorcium üzemelteti a sármelléki repülőteret - erősítette meg a Napi Gazdaság információit Zóka István, a Zalavár-Sármellék Airport Kft. ügyvezető igazgatója. Azt nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy a konzorcium milyen cégeket tömörít, de hangsúlyozta: elsősorban szakmai befektetőkről van szó.

Menetrendszerű

A Napi Gazdaság információi szerint a konzorcium tagjai között van a különböző infrastrukturális és energetikai beruházásokban érdekelt Grainger Sawmills Ltd. is. Az ország egyik legforgalmasabb légibázisa továbbra is a két helyhatóság és a Danubius Rt. tulajdonában marad, s ott ír tőke bevonásával - várhatón még az idén - mintegy egymilliárd forintos fejlesztés kezdődik. Ennek keretében új utasforgalmi terminál is épül az egykori szovjet légibázis területén. A beruházási program előkészítése napokon belül elkezdődik.

A leendő üzemeltető már tárgyalásokat kezdett több nemzetközi légitársasággal menetrendszerű és charterjáratok indításáról. Zóka sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azt a hírt, hogy az ír konzorcium a Ryanair fapados légitársasággal is tárgyal. Az üzleti számítások szerint a 2500 méter hosszú kifutópályával rendelkező, szinte bármilyen típusú repülőgép fogadására alkalmas légibázis működtetése évente 200 millió forintba kerül majd.

A gazdaságos üzemeltetés érdekében az utasszámot a jelenlegi évi 30 ezerről rövid időn belül 100 ezerre kívánják növelni. A tárgyalások azt követően gyorsultak fel - mondta el az ügyvezető igazgató -, hogy a kormány a közelmúltban úgy döntött, idén 300 millió forinttal támogatja a repülőtér infrastruktúrájának kiépítését. Az új navigációs rendszer telepítése már el is kezdődött.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.