Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Jönnek a fapados légitársaságok

2003.01.21. 09:50
Több szuperolcsó külföldi légitársaság is érdeklődik már leszállási lehetőség iránt a Ferihegy I-en, a debreceni és a sármelléki repülőtéren. Sármelléken és Debrecenben azonban még komoly összegű állami támogatásra volna szükség, Ferihegy I-en néhány tíz millióból megoldható az átalakítás - írja a Világgazdaság.
A szuperolcsó légitársaságok körében megnőtt az érdeklődés Magyarország iránt, s több társaság képviselője folytat tárgyalásokat arról, hogy gépeik leszállhassanak Ferihegy I-en, illetve a debreceni és a sármelléki légikikötőkben - tudta meg a Világgazdaság az érintett repülőtereket üzemeltető társaságok képviselőitől.

Pető György, a Budapest Airport Rt. kommunikációs igazgatója arról nem kívánt nyilatkozni, mely cégekkel tárgyalnak, azt azonban közölte, hogy a repüléshez kapcsolódó díjakból komoly kedvezményeket adnak majd partnereiknek, és készülnek arra is, hogy a korábban Ferihegyen megszokott szolgáltatásoktól eltérő igényeket ki tudják elégíteni. Az ehhez szükséges átalakítások pár tíz millió forintos beruházást igényelnek.

A debreceni repülőtér iránt a piaci súlyának megfelelő az érdeklődés - húzta alá Jenei Zoltán, az Airport Kft. igazgatója. Hozzátette azonban, ahhoz, hogy minden időjárási viszonyok között és éjszaka is tudjanak gépeket fogadni, mintegy 800 millió forint értékű beruházásra lenne szükség. A tervek már elkészültek, a beruházáshoz szükséges pénzt önerőből nem tudják előteremteni, szükség lenne az állami támogatásra.

Kereskedelmi repülőtér épül Börgöndön
Várhatóan március végén írják alá a börgöndi repülőtér beruházásról szóló szerződést, közölte az AlbaMag. A szerződő felek - így a székesfehérvári és az abai önkormányzat, valamint az angol Wiggins Group - a január 21-i tárgyaláson minden vitás kérdésben megállapodtak, így a megfelelő jóváhagyások után tavasszal indulhatna a többmilliárdos beruházás. Tony Friedmann, a Wiggins Group alelnöke megerősítette, hogy a börgöndi repülőteret magyar cégek építik majd, az előzetes számítások szerint közel 150 embernek teremtenek ezzel munkalehetőséget. Az alelnök szerint az elkészülő reptéren közel 400 alkalmazott dolgozhatna. A Wiggins Group az előzetes megállapodások értelmében első ütemben közel 15 milliárd forint értékű beruházást tervez a területen.

Sármellék tárt karokkal várja a Ryanairt

Állami támogatásra számítanak Sármelléken is, ahol nem titkolták a szóba jöhető partner nevét. Elmondták: a közelmúltban a Ryanair egyik vezetőjével tárgyaltak, de érdeklődtek a lehetőségek iránt más társaságtól is. Ha a feltételek megfelelnek az elvárásoknak, akkor 2004. május 1-jétől a Ryanair napi járatot indítana Sármellékre - közölte Zóka Gyula, a repülőtér igazgatója. Ehhez azonban több száz millió forintos beruházásra lenne szükség, amit a pályafény kiépítésére, a rádiónavigációs berendezés megvásárlására, illetve a fogadóépület korszerűsítésére fordítanának.

A legszükségesebb beruházások finanszírozásához 385 millió forintot remél az államtól a repülőtér két tulajdonosa, a zalavári és a sármelléki önkormányzat. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól tegnap nem sikerült információt kapni arról, hogy a kormányzat milyen módon, illetve mekkora összeggel kívánja támogatni a két kiemelt vidéki repülőteret.

Szeged iránt is érdeklődik a brit társaság

Korábbi hírek szerint a Ryanair Szegeden is megjelenne, ha a tervezett repülőtér megépül. Egyes hírek szerint ugyanis a British Petroleum (BP) leányvállalata, a BP Solar mintegy 13 milliárd forintos légikikötő-beruházást tervez az alföldi városban.

Mint a szegedi városháza illetékese elmondta, jelenleg folynak az előkészítő munkák, s eközben a brit cég a finanszírozásban részt vállaló befektetőkkel tárgyal. A repülőtér építése egy komplex turisztikai projekt része lenne, amelyet kiegészítene egy szálloda és golfpálya is. Turisztikai körökből származó információk szerint ha megépül a szegedi repülőtér, a Ryanair azonnal járatot indít az alföldi városba.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.