Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Elmegy a külföldi tőke, vagy nem?

2006.07.18. 12:05
A Financial Times szerint Magyarország a régióbeli trenddel megy szembe, ha növeli a társasági adót. A Hankook és a Siemens vezére nem bánja, hogy átmenetileg többet kell fizetni, bíznak a reformok hatásában.
Magyarország az elfogadott adóemelésekkel szembe megy a régióbeli trenddel; ez nem tesz jót a külföldi tőkebefektetésekért folyó erős európai versenyhelyzetben - írta ma a Financial Times brit lap.

Tavaly 5,4 milliárd eurót tett ki Magyarországon a közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI), ennél több a térségben csak Lengyelországben volt: 6,2 milliárd. De a verseny egyre erősödik Közép- és Kelet-Európában. Romániába tavaly 5 milliárd euró FDI érkezett, Csehországba 2,6 milliárd. A szlovák reformok - köztük az alacsony, 19 százalékos társasági adó bevezetése - következtében az FT szerint az állam a szomszédai erős riválisa lett. Lengyelország, Csehország és Ausztria is csökkentették a társasági adót.

Vannak, akik pesszimisták

Magyarország így a régióbeli trenddel fordult szembe, ha megemeli a társasági adót, annak reményében, hogy csökkentse az államháztartási hiányát. Sok elemző jónak látja, hogy Gyurcsány Ferenc szembeszáll a fiskális fegyelmezetlenséggel, de vállalati vezetők attól tartanak, hogy az új adók miatt a nemzetközi vállalatok elhagyják Magyarországot.

A régióban adóverseny van, és mi most az árral szemben úszunk, mondta Les Nemethy, az amerikai-magyar kereskedelmi kamara elnöke. Derk Wolfer, a német-magyar kereskedelmi és iparkamara elnöke nem lát hirtelen tőkekivonulást Magyarországról, de szerinte az biztos, hogy az adóemeléseknek lesz hatása a potenciális befektetőkre.

És vannak, akik optimisták

Mások szerint a befektetések hosszútávú kilátása így is erős maradt. Cho Choung Hwan, a Hankook elnök-vezérigazgatója nem sajnálja, hogy Magyarországot választotta a régióból: hosszú távban gondolkodunk, és nem hisszük, hogy az adóemelés folytatódik, ha pedig a megszorítások elérik a céljukat, és lecsökken a deficit, az jót tesz az egész gazdaságnak.

Gabor Beke-Martos, a Siemens igazgatója szerint a hosszútávú befektetők számára nem az adóemelés a kulcskérdés, hanem az, hogy a kormány végrehajtja-e a tervezett reformokat. Nem jó, ha a befektetők csak az adókra gondolnak, hiszen az világos, hogy a kormány meg akarja erősíteni és fejleszteni akartja az ország versenyképességét, mondta.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.