Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Olcsóbb hitellel csábítanak a bankok

2005.02.22. 12:00
Bár már február elsején életbe lépett a Fészekrakó program, a bankok egy része csak mostanra készült el az új hitelkonstrukciókkal, és a napokban kezd el hiteleket befogadni. Az óriási érdeklődés miatt valamennyi pénzintézet kedvezményekkel csábítaná magához az ügyfeleket.
Jelentős az érdeklődés a Fészekrakó programmal kapcsolatban, a bankokat szinte megrohanták az érdeklődők. A rendelet szerint az állami garanciás hiteleknél a teljes hitelre számított költségek alacsonyabbak kell legyenek a kezességvállalás nélkül nyújtott hiteleknél, így a pénzintézeteknek új kondíciókat kell kidolgozni.

Óriási érdeklődés

Mennyiért vehetünk lakást?
Hely új lakás használt lakás
Budapesten, megyei jogú városokban 15 millióig 12 millióig
Vidéken 12 millióig 8 millióig

Elsőként a K&H Bank lépett, ők már öt nappal a rendelet hatályba lépése előtt megkezdték az állami garanciás hiteligénylések befogadását. A pénzintézetnél jelentősen megnövekedett az érdeklődés a lakáshitelek iránt. Bár a K&H Bank még nem folyósít közalkalmazottaknak szóló kedvezményes hiteleket, ebből a kedvezményezetti körből is nagy az érdeklődés.

Magyarország legnagyobb bankjánál, az OTP Banknál eddig több ezren érdeklődtek a programról. A két célcsoportból, a fiatal családok és közalkalmazottak közül 40-60 százalékos az érdeklődés az utóbbiak javára. A bankba egyre nagyobb számban érkeznek hiteligények.

Az Erste Bankot is sokan keresik, a pénzintézet fiókjaiban naponta ötven érdeklődő kér tanácsot, felvilágosítást - nyilatkozta lapunknak Tátrai Bernadett üzletágvezető. A telefonos ügyfélszolgálatnál is napi több száz telefonhívás érkezik, ez négyszer annyi, mint a Fészekrakó program bevezetése előtt.

A késők

A bankok nagy része azonban nem tudott elindulni az új konstrukcióval, de itt is nagy az érdeklődés az állami garanciás hitelek iránt. A Budapest Banknál csak február 14-én kezdték el értékesíteni a hiteleket, ezért konkrét tapasztalatokról még nem tudtak beszámolni. A HVB Banknál csak február 21-től elérhetőek a Fészekrakóval kapcsolatos hitelek.

A CIB Banknál arról tájékoztatták az Indexet, hogy csak március elsejétől kezdik el a hitelkérelmek befogadását. Az Inter-Európa Bank, az MKB és az Első Lakáshitel Bank sem fogad még be hitelkérelmeket a Fészekrakó program keretében. Az IEB csak március elsejétől lép piacra új konstrukcióival, az ELLA Banknál is csak az előkészületeknél tartanak. Az MKB-nál egy-két héten belül elindulnak az új hitelekkel.

Első tapasztalatok

A lakásépítési kedvezmény (szocpol)
Gyerekek száma Eddig Február elsejétől
Egy gyerek 800 ezer 900 ezer
Két gyerek 2 millió 2,4 millió
Három gyerek 3,2 millió 3,8 millió
Négy gyerek 4 millió 4,6 millió
További gyerekek 200 ezer 200 ezer

A K&H Banknál új és használt lakásokra felvehető hitelekre is van érdeklődés. Mivel az új lakásokból kevesebb van, ezért a használt lakások megvételéhez szükséges hiteleket többen keresik. A banknál már kötöttek állami garanciás hitelre szerződést - tudtuk meg a banknál. Az OTP-nél közel hasonló az érdeklődés az új és használt lakásokra felvehető hitelek után.

Az Erste Banknál már az első tapasztalatokról is be tudtak számolni. A kérelmek hetven százaléka svájci frank alapú hitelre irányul, és általában 35 éves futamidőt választanak a kérelmezők. Az ügyfelek átlagosan hétmillió forint hitelt vesznek fel.

Kedvezmények

Mivel a verseny igen nagy, a bankok jelentős kedvezményekkel próbálják magukhoz csábítani az ügyfeleket. A K&H Banknál a mindenkori szerződéskötési díj felét engedik el a Fészekrakó hiteleknél.

Az OTP Bank a március 31-éig beérkezett hitelkérelmeknél elengedi a 30 ezer forintos értékbecslési díjat, a hitelkeret-beállítás jutalék díját pedig 1 százalékra csökkenti. A HVB Banknál elengedik az egyszeri kezelési költséget, az 1,5 százalékos folyósítási jutalékot pedig 0,5 százalékra mérséklik.

A Budapest Banknál a hitelbírálati díj felét engedik el. A CIB Banknál pedig 0,5 százalékos kamatkedvezményt adnak a futamidő első évében a program keretében. Ezen kívül, ha június 30-ig igénylik a hitelt elengedhetik az első éves kezelési költséget. Ennek feltétele, hogy az adós banknál vezetett lakossági számlájára legalább havi ötvenezer forintnyi fizetés érkezik, illetve legalább két közüzemi megbízás teljesül.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!