Emőke
8 °C
19 °C

Keddtől drágul az élet

2005.01.31. 09:02
A januárban elmaradt központi áremelések február elejétől megvalósulnak. Jó hír, hogy többségük a 4,5 százalékos idei tervezett infláció körüli lesz. Indul a Fészekrakó program és nem kell fizetni a fővárosban a szombati parkolásért.
Kedtől a lakossági fogyasztók kicsit több mint felének a tervezett inflációnak megfelelően 4,3 százalékkal kell többet fizetnie a villamos energiáért, az éjszakai áram ára pedig 9,8 százalékkal emelkedik. Az újonnan bevezetendő tömbtarifa-rendszerben évi 1320 kilowattóra fogyasztásig kedvezményesen emelt tarifával vehetik a fogyasztók az áramot. A tavalyi kilowattóránkénti 32,125 forintos áramár e tömbben 33,5 forintra emelkedik, e feletti fogyasztás esetén pedig 6,8 százalékos emelkedéssel 35 forintra nő. Az éjszakai áram ára viszont 9,8 százalékkal nő: a tavalyi 16,25 forintról 17,85 forintra emelkedik kilowattóránként. A nem lakossági fogyasztók számára az átlagos áremelkedés 12 százalékos lesz. A január után a február is gyógyszerdrágulást hoz.

Gyógyszerek és levelek

Keddtől átlagosan 7,5 százalékkal emelkedik a támogatott gyógyszerek térítési díja, a kormány ugyanis nem tudja tovább finanszírozni a tavalyi 15 százalékos árbefagyasztást, így annak felét a lakosság téríti meg februártól. Az Alkotmánybíróság tavaly alaptörvény-ellenesnek találta, hogy a kormány hatóságilag 15 százalékkal levitte az orvosságok árát. Amiatt, hogy mégse növekedjenek a lakossági terhek, a kormány kifizette ezt a 15 százalékot: ennyivel megemelték az orvosságokon lévő állami támogatást; idén azonban már csak ennek a felét vállalja át az állam. Az árváltozás dacára a gyógyszertárakban nem volt érzékelhető az elmúlt napokban felvásárlási hullám - mondta lapunknak Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke. A patikák megrohamozásának elmaradása több dologgal is magyarázható: csak egy hete jelentették be a támogatáscsökkentés időpontját és az is lehetséges, hogy a betegek már tavaly év végén - a támogatás nélküli gyógyszerek árának növekedésekor - beszerezték a vényköteles szereket is. A rossz időjárás, a lefagyott utak miatt pedig az idősebbek nem kockáztatják meg az utazást a patikákig.

Február elsejétől szintén az inflácótól elmareadó mértékben - 4,15 százalékkal emelkednek a hatósági áras postai szolgáltatások. A Magyar Posta Rt. a lépést a költségek növekedésével indokolta. Ennek nyomán a szabványlevél ára 30 grammos súlyhatárig 48-ról 50 forintra emelkedik, míg az 50 grammos levelek kézbesítéséért 65 helyett 70 forintot kell fizetni, a levelező- és képeslapok feladási díja pedig 48 forintról 50 forintra módosul. A prognosztizált inflációval megegyező mértékben nő a nyomtatványok feladási díja. Az elsőbbségi levelek esetében minden a régiben marad. A nem hatósági áras körbe tartozó szolgáltatások költségei már január elsejével változtak. Ezek közül az átlagosnál nagyobb, több mint 15 százalékos áremelkedés volt az ajánlott szolgáltatásnál.

Fészekrakó

A jól kereső fiatalok örömére február elsejétől indul a Fészekrakó program. Az idén induló állami kezességvállalással a 30 évesnél fiatalabb házastársak, élettársak, gyermeküket egyedül nevelők 10 százalék önrésszel lakáshoz juthatnak, legyen az új vagy használt lakás. A kérelmezőknek egyúttal adóstársaknak is kell lenniük, az ingatlannak pedig közös tulajdonba kell kerülnie. További feltétel, hogy az új lakás - telekár nélküli - ára Budapesten és a megyeszékhelyeken ne haladja meg a 15 millió forintot, másutt pedig a 12 milliót. Használt lakásokat legfeljebb 12, illetve 8 millió forintért vásárolhat a kérelmező. A kezességvállalás igénybe vehető kamattámogatott forint- és devizahitelekhez is. A program "mellékhatásaként" keddtől minden állami támogatással segített lakásberuházás legalább 70 százalékáról az adóhatóság által minősített vállalkozótól származó számlát kell bemutatni.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.