Árpád
-2 °C
9 °C

Negyedéves raporton a miniszterek

2006.07.06. 08:34
Az államháztartási törvény módosításával szigorítaná a kormány a költségvetési gazdálkodást. A minisztereknek negyedévente kellene beszámolniuk a tárca gazdálkodásáról, hogy megelőzzék a túlköltekezést. Az elemzők szerint jó az ötlet, a Fidesz inkább megfizettetné a pénzügyi keretet túllépő minisztereket.

A parlament előtt van az államháztartási törvényt is módosító törvényjavaslat, amelynek két passzusa a negyedévente esedékes miniszteri beszámolók életre hívásával igyekszik elejét venni a tárcák túlköltekezésének. Ezt első ránézésre jó irányba tett lépésnek értékelik az elemzők, azonban azt is hangsúlyozzák: az intézkedés hasznát az dönti el, hogy megtöltik-e valódi tartalommal.

Kérdés, nyilvános lesz-e

A törvényjavaslat szerint egyrészt a minisztereknek háromhavonta jelentést kellene benyújtaniuk a kormánynak arról, hogy a hatáskörükbe tartozó fejezetek bevételei és kiadásai hogyan alakultak, és mi várható az év hátralevő részében. A kabinet pedig csak akkor engedélyezhetné az adott évi költségvetési törvény benyújtásakor általa kiválasztott előirányzatok felhasználását, ha a jelentés meggyőzi arról, hogy erre van lehetőség, a pénzköltés miatt nem fog elszaladni a büdzsé hiánya.

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy eddig – ilyen szabály nem lévén – minden kontroll nélkül történt a kiadási oldal jóváhagyása, a költés engedélyezése – szögezi le Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója hozzáteszi: jól hangzik ugyan a tervezett szabály meghonosítása, ám kevés derül ki a néhány soros javaslatból, így például nem látszik, hogy a beszámolók – akár egy kormányzati honlapra feltéve – nyilvánosak-e. Egy ilyen lépés segíthetne az utóbbi évekre nem jellemző fiskális fegyelem megteremtésében.

Javítani kell a hitelességen

Hasonlóképpen vélekedik Barcza György, az ING Bank vezető elemzője is, aki szerint egy lehetőségként, jó irányba tett lépésként értékelhető a tervezett rendelkezés, ám túlértékelni sem szabad a jelentőségét: a negyedéves monitoring kapcsán a kormányzat a mostaninál korábban kaphat képet az államháztartási folyamatok alakulásáról, így az esetleges év közbeni beavatkozás is hatásosabb lehet. A gazdaságpolitika hitelessége ugyanis gyakorlatilag nulla, ezért bármely intézkedést akkor „hisz el” a piac, ha látja annak eredményét – emeli ki.

Mint ismert, a Fidesz más ösztönzőket kíván létrehozni a felelős költségvetési gazdálkodás megteremtése érdekében. Az Országgyűlésnek beterjesztett javaslata szerint a minisztereknek a hiánycél túllépésének esetében, annak mértékétől függően 1–6 havi illetményüket kellene befizetniük az államkasszába.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!