Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Olcsóbb lehet a repülés

2006.02.16. 15:57
Öt százalékos díj- és illetékcsökkentést jelentett be a légitársaságok felé a Budapest Airport. A várhatóan áprilisban hatályba lépő új tarifák visszamenőleg, január elsejével lesznek érvényesek, így a légitársaságok szinte azonnal csökkenthetik a nettó jegyárakra felszámolt költségeket.
A repülőtéri díjak folyamatos csökkentését előíró kormányrendeletben foglalt mértéknél háromszor nagyobb ütemben látott árai lefaragásához Budapest Airport Rt. A cég bejelentette: : átlagosan 5 százalékkal tervezi csökkenteni a repülőtér leszállási díjait és reptéri illetékeit. Az új díjszabályzat várhatóan április 1-jén lép életbe, de visszamenőleges hatállyal, január 1-jétől lesz érvényes, ha a javaslat megkapja a Polgári Légiközlekedési Hatóság jóváhagyását. A csökkentés a cég számításai szerint azt jelenti, hogy ebben az évben - a 2006-os várható forgalmi adatokkal számolva - 1,3 milliárd forinttal kevesebbet kell fizetnie a légitársaságoknak.

Olcsóbb utak

A repülőtér arra nem tér ki, hogy vajon a légitársaságok visszaadják-e utasaiknak a csökkentést. Hivatalos nyilatkozat a mostani bejelentés kapcsán még a társaságok részéről sem született, de korábban több cég is jelezte, amit most egy szakértő ismét megerősített az Indexnek: tekintve, hogy az légitársaságok árképzésében eleve ketté bontják az általuk meghatározott jegy árát, és az erre - a társaságtól döntően függetlenül - rárakodó egyéb terheket, adókat, reptéri illetékeket és díjakat, a csökkenés várhatóan - különös tekintettel az éles versenyre - szinte azonnal érezhető lesz az utak összköltségénél.

Ferihegyen a csökkentéssel nőhet a profit

A másik oldalon, a repülőtér szempontjából a bevételek persze a díjcsökkentés ellenére nőhetnek a várt forgalomnövekedés révén. E tekintetben a Budapest Airport megítélése szerint "erősen kezdte" az idei évet Ferihegy: januárban 520 307 utast regisztráltak, ami 15 százalékkal (majd 68 ezer utassal) haladja meg a tavalyi év hasonló időszakában mértet. Az elmúlt 12 hónapban (2005 február 1-től, 2006 január 31-ig) a ferihegyi repülőtér utasforgalma elérte a 8 millió 131 ezret; ez 23,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az év első hónapjában 13 százalékkal növelték forgalmukat a diszkont légitársaságok, összesen 149.604 utast szállítottak. Ez az összforgalom 29 százaléka. Az elmúlt 12 hónap során a diszkontok megduplázták utasforgalmukat.

Emelkedett a ferihegyi repülőtéren átszálló utasok száma is; arányuk az utasforgalomban a tavalyi 8,8 százalékról 9,5 százalékra nőtt.

Jobb a gépkihasználtság

Amíg az utasforgalom 15 százalékkal, addig a repülőgép mozgások száma csupán 2.9 százalékkal nőtt, a tavalyi év első hónapjához mérten. Összesen 9.367 fel és leszállást regisztrált a Budapest Airport. 2005 februárjától az idei év január végéig összesen 126.600 gépmozgás volt Ferihegyen, ami 11.4 százalékos emelkedés az azt megelőző 12 hónapban összesített 113.643 gépmozgásához képest.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!