Előd
5 °C
12 °C

Fiat-motorgyártás Magyarországon?

2004.03.01. 10:28
Kiszivárogtatott információk szerint motorgyártást hozna Magyarországra a Fiat. A Fiatnál nem cáfolták, de nem is erősítették meg a hírt.
Kiszivárogtatott információk szerint motorgyártást hozna Magyarországra a Fiat. A cég titkos tervei szerint Magyarországon szereltetné össze az új, 90 lóerős Fiat dízelmotort.

A Fiatnál nem cáfolták, de nem is erősítették meg a kiszivárgott információkat. A Világgazdaság megkeresésére a gyár torinói központja a General Motorsszal közös szentgotthárdi leányvállalatán, az Opel Magyarország Autóipari Kft.-n keresztül mindöszsze annyit közölt: remélik, a jövőben lehetőségük lesz arra, hogy a dízelmotor-gyártási kapacitást megnövelje a vállalat. Hangsúlyozták azonban, hogy jelenleg úgy látják, a társaság gyártási, kihasználtsági kapacitása megfelel a piaci igényeknek.

Az olasz autógyár szakszervezetei - a Fim, a Fiom és az Uilm - ugyanakkor a mirafiori gyár kapacitási lehetőségeinek csökkentése miatt aggódnak. A szakszervezetek a múlt héten ismertetett közös dokumentumukban arra kérik a Fiatot: indítsanak új tárgyalásokat, hogy garantálni lehessen a 17 ezer mirafiori munkahely betöltését. A dokumentum szerint ahhoz, hogy garantálni lehessen a működést, továbbra is biztosítani kell a mirafiori gyártósorokat és a tervezett új, 90 lóerős Fiat dízelmotor gyártását is itt kell tartani. Ezenkívül pedig fontos megtartani a Libra gyártását is, vagy amennyiben erre nincs lehetőség, egy olyan új modellel szükséges helyettesíteni, amellyel szintén jó jövedelmezőségre tehetnének szert - írta az olasz Ansa hírügynökség.

Mirafiori jövője Torino jövőjét vetíti előre - hangsúlyozta Antonio Marchina, a Fim elnöke, ezért a közös cél érdekében be akarják vonni a tárgyalásokba a város vezetését is. A Fiat három szakszervezetének 14 év után először összehívott ülésén 300 küldött jelent meg múlt hét szerdán.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.