Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Fél évig tart a munkavadászat

2006.05.23. 07:23
Legalább fél évig keres munkát egy friss diplomás, de az időtartam nagyban függ az elvégzett szaktól, illetve a papírt adó egyetemtől.

Legalább hat hónapig, de akár egy évig is eltarthat, mire egy friss diplomás elhelyezkedik - véli Deák Andrea, a Neumann International ügyvezetője. Ma már a gyors karrierlehetőség nem jellemző, míg a multinacionális cégek megtelepedésének idején valóban kiemelkedő lehetőségekhez juthatott egy friss diplomás.

Túlképzés

Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezetője szerint kurrens végzettséggel, például informatikusi vagy mérnöki diplomával gyorsabban el lehet helyezkedni, míg a tanárok, jogászok és kommunikáció szakon végzettek jóval nehezebben találnak munkát, esetükben gyakoribb a pályaelhagyás is.

Az idén várhatóan több mint húszezer diák végez a túlképzéses területeken, csaknem kétezer újságíró és tízezer tanár kerül a munkaerőpiacra. A kapósabb üzleti szakokon több mint 15 ezer diák szerez diplomát, a legkelendőbb mérnöki és informatikai végzettséggel körülbelül négyezren rendelkeznek majd.

A munkáltató számára nemcsak az számít, mi áll az oklevélben, hanem az is, hol végzett a pályakezdő.

A vállalatok gyakorlatában kialakult egy rangsor a felsőoktatási intézményekről, így például szívesebben veszik fel a Corvinus vagy a Műegyetem volt diákjait, míg egyes főiskolákat és egyetemeket kevésbé preferálnak - tette hozzá Juhos.

A Budapesti Műszaki Egyetem Karrier Irodájának legfrissebb felmérése szerint a végzettek többsége ismerősök segítségével vagy egyetemi kapcsolat alapján helyezkedik el, a friss diplomások több mint 20 százaléka pedig internetes állásközvetítők és állásbörzék segítségével talál állást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.