Emőke
8 °C
19 °C

A földosztással is a bankok járhatnak jól

2005.09.27. 08:27
Nem a sokak által emlegetett földosztásra készül a kormány a kedvezményes állami földvásárlási lehetőséggel, hanem birtokpolitikai lépésről van szó. A feltételek kedvezőnek tűnnek, de a részletek még bizonytalanok.
A kabinet szándékai szerint elsősorban a kisebb és közepes gazdaságok vásárolhatnának földet a Nemzeti Földalap (NFA) kezelésében lévő állami földvagyonból húszéves vagy még hosszabb futamidőre, 3-4 százalékos kamat mellett. Ezt a BUBOR-hoz igazodó kamattámogatással lehetne elérni, legalábbis az agrártárca jelenlegi tervei szerint - értesült a Napi Gazdaság. Az egyeztetésre szétküldött jogszabálytervezetről még nem nyilvánított véleményt az ügyet "levezényelni" hivatott Földhitel- és Jelzálogbank Rt., de azt már jelezte, hogy lesz észrevétele. Pedig a kedvező, hosszú futamidő és a piacképes fedezet, a termőföld mellett éppen a kamatszint az, amelyből kiderül, mennyire jó egy hitel.

Agrárfinanszírozással foglalkozó banki szakértők szerint ami jó a hitelt felvevő ügyfélnek, nem biztos, hogy jó a bankoknak. A termőföld ugyan jó biztosítéknak számít, mivel - bár banki tulajdonba nem kerülhet - a piacon értékesíthető, a pénzintézeteknek azonban biztosnak kell lenniük abban is, hogy a kényszerből értékesítendő termőföldre lesz majd vevő. A föld árára vonatkozó várakozások biztatóak, minimum értéktartó vagy inkább emelkedő árakkal lehet számolni - teszik hozzá a bankosok. Péli István, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány munkatársa nem tartja kizártnak, hogy az alapítvány garanciát vállaljon a részéről szintén kedvezőnek tartott konstrukcióban felvett hitelek esetében. Igaz ugyan, hogy csak 15 éves futamidőre vállalhatnak garanciát, de egy 20-25 éves futamidejű hitelnél aki már ennyi ideig fizeti a törlesztést, az általában a későbbiekben is tudja - mondta Péli.

Megfigyelők szerint az sem mindegy, hogy ki végzi az értékbecslést az eladó állami földek esetében. A Napi Gazdaság értesülése szerint erre a földért életjáradékot program keretében már bevált megoldást alkalmazná az NFA. Azzal a megfigyelők is egyetértenek, hogy előreláthatóan minden, még az állami eladáshoz kapcsolódó kedvezményes hitelkonstrukció is a föld áremelkedésének irányába hat. Az átlagár ma 350-400 ezer forint, de például Debrecen környékén 40 aranykoronás földekhez még hektáronként 1 millió forint körüli áron is alig lehetett hozzájutni. Az NFA vagyonához tartozó összes terület jelenleg 1,48 millió hektár. Az NFA - készpénzért - több mint 2100 hektár termőföldet vásárolt, mintegy 648 millió forintért, azaz átlagosan 300 ezer forintos hektáronkénti áron. Az életjáradék-program keretében 11 404 szerződést kötött meg, átlagosan havi 31 300 forint életjáradék kifizetésével. Egyelőre nem tudni tehát, hogy az állam, amellett hogy támogatással folytatja a birtokrendezést, jó üzletet is köt-e majd a leendő vásárlókkal.

A kérdés azonban nem is ez. A KSH adatai szerint Magyarország mezőgazdasági területe az EU-csatlakozás idején 5 millió 864 ezer hektár volt, ezer hektárral kisebb, mint egy évvel korábban. A mezőgazdasági terület 76,9 százaléka, 4 millió 510 ezer hektár termőföld. A földek döntő része, 88 százaléka már 1998-99-ben magántulajdonban volt, csakhogy a néhány hektáros, több tagból álló birtokok részei egymástól sokszor igencsak távol esnek, pedig inkább a nagyobb, egybefüggő területeken lehetne hatékonyan termelni. Nem lehet véletlen, hogy tavaly a mezőgazdasági terület művelésében az egyéni gazdálkodók aránya 0,9 százalékkal, 52 ezerrel csökkent az előző évhez képest, miközben a gazdasági szervezeteké 1 százalékkal, 60 ezerrel nőtt. A helyzet "normalizálását" hozná, ha a gazdálkodóknak sikerülne szétaprózott földjeiket egymás mellettiekre "cserélniük" - erre különben eddig is volt lehetőség, például adásvétel útján, akár az NFA közreműködésével.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.