Natália
-3 °C
7 °C

Hétfőn újabb kamatemelés?

2003.06.20. 16:08
Péntekre megnyugodtak a kedélyek a forintpiacon. A magyar valuta a délelőtti gyengélkedés után délután 261 forintra erősödött. Ez azonban még messze van a 250 forintos jegybanki céltól. Nem meglepő, hogy a piac arra számít, hogy a mostani kamatszint nem sokáig marad. Vannak, akik arra számítanak, hogy már hétfőn újra kamatot emel a jegybank.
Pénteken délután háromkor 261,05/15 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon. Ez mintegy három forinttal olcsóbban a csütörtök délutáni 264,00/50 forintos árfolyamnál. Ez 7,49 százalékos forint pozíciónak felel meg a sáv erős oldalán, ami 116 bázispontos javulás az előző napi értékhez képest - jelentette az MTI.

Péntek délutánra erősödött a forint

A kereskedők szerint a nap nyugodtabb volt, mint az utóbbi napok bármelyike. Mint ismeretes, egész héten, de különösen csütörtökön, a kamatemelésről szóló döntés után, a piacot kapkodó, ideges kereskedés jellemezte.

Az euró árfolyama délelőtt még csak 263-265,50 forint közötti sávban mozgott, ami nem jelentett volna komoly erősödést az előző naphoz képest. Délután viszont megkezdődött a forintárfolyam emelkedése, délután már csak 261,45 forintba került az euró.

A forint egész nap nem csúszott hat százalék alá, amit a távirati iroda tájékoztatása szerint a piacon a német befektetők államkötvény vásárlásával magyaráznak. A magyar valuta legrosszabb pozícióját délelőtt 6,33 százalékon, a legjobbat 7,49 százalékon érte el.

A dollár a nemzetközi piacokon gyengült az euróval szemben, s a magyarországi piacon ezt követte az amerikai valuta gyengülő jegyzése. Délután 224,25/50 forinton kereskedtek az amerikai valutával, több mint két forinttal olcsóbban a csütörtök délutáni 226,70/227,20 forintos árfolyammal.

A jegybank stabilizációra számít

Auth Henrik, a jegybank alelnöke a Napkelte péntek reggeli műsorában meglehetősen derűlátó volt. A forint/euró árfolyamával kapcsolatban ugyanis megjegyzete, hogy az 260-263 forint között stabilizálódhat az elkövetkező napokban. Annyit ehhez hozzátett: ennél gyengébb euróra nem számít - tájékoztatott a Napi Online.

A piac újabb kamatváltozást vár

A hosszabb lejáratok közül az egy hónapos kamat 9,50 százalékon stabilizálódott az előző napi 9,50-10,25 százalék közötti ingadozás után - közölte a nemzeti hírügynökség. Az ennél hosszabb lejáratokon pedig a 8,50 százalék körül kialakult kamatszint jelzi, hogy a piacon rövid életűnek tartják a csütörtökön 9,50 százalékra emelt jegybanki alapkamatot. A hosszú kamatok mintegy 50-100 bázisponttal csökkentek egy nap alatt a bankközi pénzpiacon.

A kereskedők az MTI szerint arra számítanak, hogy a jövő hét elején az euró/forint árfolyam a mostani 263-265 forintos sávban marad, s ez aligha enged teret egy gyors kamatcsökkentésnek. Mások viszont technikai okokkal indokolva azt sem tartják kizártnak, hogy már a Monetáris Tanács hétfői ülésén csökkentik a kamatot. Továbbra is vannak olyan elemzők, akik szerint az év elején az erős forinton sokat vesztő spekulánsok még nem hagyták el a magyar piacot, és most a gyenge forintra játszanak, hogy "visszanyerjék" akkor elvesztett pénzüket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.