Vilma
-7 °C
4 °C

Medgyessy elégedett a forinttal

2003.08.08. 08:36
Medgyesy Péter kormányfő szerint a 260-262 forint körül stabilizálódott euróárfolyam nagyjából megfelel annak az egyensúlyi szintnek, amely mellett működőképes a gazdaság. A jegybank azonban ennél erősebb árfolyamot tartana jónak.
A 260-262 forint körül stabilizálódott euróárfolyam nagyjából megfelel annak az egyensúlyi szintnek, amely mellett működőképes a gazdaság - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök, aki a két hónappal ezelőtti árfolyam-politikai intézkedéseket a versenyképesség javításával indokolta. Csütörtökön valamivel 260 forint felett kereskedtek az euróval, ami kis erősödést jelent az egy nappal korábbihoz viszonyítva.

Nincs összhang a kormány és a jegybank között

A kormányfő bejelentéséből arra lehet következtetni, hogy nincs összhang a kormány és a jegybank között az árfolyammal kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a maastrichti szerződés inflációs kritériumának teljesítéséhez a jelenlegi piaci árfolyamnál tartósan erősebb árfolyamszintre van szükség.

A jegybank illetékesei korábban 250 és 260 forint közötti árfolyamot tartottak szükségesnek ahhoz, hogy teljesülhessenek az inflációs célkitűzések. A legújabb jegybanki dokumentum indoklásában nem az inflációs célok szerepelnek, mert azokat gyakorlatilag elérhetetlenné tették a tervezett adóváltoztatások és a szabályozott áras termékek áremelkedése - mutatott rá több elemző is.

Nem tudni, stabilizálódott-e az árfolyam

A jelek szerint nem egyformán ítéli meg a kormány és az MNB az árfolyamot érintő, június eleji intézkedéseket sem. A döntésben a kormány mellett szintén részt vevő MNB eleinte nem kritizálta a forint jelentős leértékelődését kiváltó lépést, de a közelmúltban Járai Zsigmond jegybankelnök több helyütt is hibásnak nevezte azt. Az intervenciós sáv közepének eltolását a piac nagy része már gyakorlatilag a döntés bejelentésekor elhibázott lépésnek tartotta.

Szakértők szerint az is kérdéses, hogy a kormányfő szavainak megfelelően valóban stabilizálódott-e az árfolyam, többen ugyanis nagyon törékenynek tartják a piacot, azaz szerintük egy kellemetlen meglepetés újra jelentős forintgyengülést okozhat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.