Auguszta
5 °C
22 °C

Teljes a bizonytalanság a piacon

2003.12.02. 09:45
Hiába emelt kamatot pénteken a jegybank - az akkori 267 forintos euróárfolyam után hétfő este tőzsdezárás után 275 forintot is fizettek az euróért. Nyitás előtt erősödni kezdett a forint, a piacon úgy vélik, a jegybank intervenciós forintvásárlása áll a háttérben. A vezető részvények csökkenéssel nyitottak kedd reggel.
Kedden közvetlenül piacnyitás előtt 269,55/65 forinton jegyezték az eurót a mintegy félórával korábbi 271,75/271,90 forinttal, a kora reggeli 273,25, valamint az éjszakai 274,58 forintos jegyzéshez képest.

Az MNB avatkozott be?

A piacon úgy vélik, hogy az euró piacnyitás előtti gyengülése a jegybank intervenciós forintvásárlása nélkül nem mehetett volna végbe. A hivatalos piacnyitás előtt a külföldiek erőteljes jelenlétéről számolnak be a piacon, ahol ideges hangulatban hektikusan ingadoznak az árfolyamok.

A hivatalos kereskedés után, hétfőn délután londoni és New York-i befektetők euróvásárlásának hatására a forint 3,63 százalékig, a pénteki kamatemelést megelőzőnél is alacsonyabb szintre gyengült.

Kedden a kora reggeli órákban a budapesti bankközi piacon 273,25 forinton vásároltak eurót londoni és európai befektetők, nyolc óra körül 271,75/217,90 forinton jegyezték az eurót. A forgalom nem jelentős a dealerek szerint.

A piacon nem tudnak arról, hogy összehívták volna a Monetáris Tanácsot.

Londoni spekulánsok

A Monetáris Tanács a pénteki három százalékpontos emelés után hétfői ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50 százalékos szintjét. Az elemzők többsége a pénteki döntést elhibázottnak vélte. Több elemző már akkor attól tartott, a lépés újabb spekulációt és további forinteladást is elindíthat. Már akkor többen arra számítottak, hogy az MNB további kamatemelésre kényszerül vagy kénytelen lesz elmozdítani a forint árfolyamsávját.

Késő délután azt követően kezdett el esni a hazai fizetőeszköz, hogy egy londoni piaci szereplő úgy értesült: László Csaba pénzügyminiszter szerint az inflációs célok nem annyira fontosak s a jelenlegi forintgyengülés nem jelent problémát - tájékoztatta a Napi Online-t az ING Bank elemzője.

Barcza György szerint a tárca nem erősítette meg a fenti információt. Annyi azonban bizonyos, hogy a miniszter a Mol-kibocsátáshoz kapcsolódó háromnapos road show keretében hétfőn Londonban járt, második állomásaként ma New Yorkba utazik, szerdán pedig Bostonban folytat majd megbeszéléseket.

Emlékezetes, hogy a múlt héten is egy londoni szereplő magyar piaczárás utáni akciói - akkor pár milliós tételű euróvételei - rántották le a forintot. A szakember úgy véli, egyre közelebb kerülünk a fordulóponthoz, a ma napvilágra kerülő államháztartási hiány adata kedvezőtlennek ígérkezik, a várakozások szerint a Pénzügyminisztérium 1100 milliárd forint, azaz a GDP hat százalékára rúgó, január-novemberi deficitről számol majd be.

A Richter stagnálása mellett csökkenéssel nyitottak a vezető részvények a Budapesti Értéktőzsdén. Az OTP 1.8 százalékkal 2,680, a MOL 1.6 százalékkal 6,210, a Matáv 0.5 százalékkal 742 forintig esett vissza nyitást követően.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.