Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Nagyot eshet a forint

2005.01.03. 16:32
Eshet az euróval szemben a forint, mert a piac nagyobb kamatcsökkenésre számít az elmúlt év hét apróbb csökkenése után - írja a Bloomberg saját kutatására hivatkozva.
A Bllomberg kutatása szerint a piaci szereplők nagy része nagyobb arányú kamatcsökkenésre spekulál. Ez pedig a forint jelentősebb gyengülését okozhatja. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az elmúlt egy évben a Magyar Nemzeti Bank hétszer csökkentett az alapkamaton.

Nyertesből vesztes

A kutatásban tizenkét szakértőt, elemzőt és kereskedőt kérdeztek meg Londontól Budapestig. A megkérdezettek közül öten azt tanácsolják, hogy szabaduljunk meg forintkészleteinktől, heten azt mondják, egyelőre tartsuk meg a forintot.

A forint az elmúlt évben hét százalékkal erősödött, ez a Bloomberg által mért ötödik legnagyobb erősödés a tavalyi évben. Lars Christensen, a Danske Bank elemzője szerint csak idő kérdése, hogy a forint korrigálja jelenlegi erős árfolyamát. Szerinte a forint lehet a 2005-ös év egyik legnagyobb vesztese.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a jegybank - az alacsony novemberi inflációs adatok nyilvánosságra hozatala után - 9,5 százalékra csökkentette az alapkamatot. Azonban ezzel együtt is Magyarországon a legmagasabbak a kamatok az Európai Unióban. A Commerzbank elemzője, Barbara Nestor szerint kikezdi a forint iránti keresletet. Az inflációs gyorsan lassul, ez pedig további kamatcsökkentést tesz lehetővé - véli Nestor, aki 255 forintos euróárfolyamot prognosztizál az év végére.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.