Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Forintválság egy éven belül?

2006.03.06. 11:39
Kapcsolódó cikkek (1)
A Goldman Sachs szerint komoly válság fenyeget, magyar elemzők inkább lassú, de folyamatos gyengülést várnak. A választások után lépni kell, de elképzelhető, hogy piac még őszig, az önkormányzati fordulóig is megértő marad.
A forinttal kapcsolatos borúlátás "eddig idő előttinek bizonyult, a helyzet azonban a következő 12-18 hónapban jó eséllyel megváltozik" - idézte a Goldman Sachs múlt csütörtökön megjelent európai feltörekvő piaci elemzését a Portfolio.hu. A Goldman Sachs szerint a 2006-os költségvetési hiány valós mérete "valószínűleg sok piaci szereplőt meg fog lepni", és megvan a kockázata a kétszámjegyű százalékos hiánynak, annak pedig jelentős a kockázata, hogy a választások után a hitelminősítők rontják a magyar adósságosztályzatot. Az elemzés szerint a magyar politikát a belső kényszer terelheti a helyes útra, azaz ha a választók is látják és elfogadják a megszorítások szükségességét, ez pedig - köszönhetően az egyre nagyobb devizahitel-állománynak is - a forint jelentős gyengülése esetén következne be.

Az Index által megkérdezett elemzők bár nem zárnak ki egy ilyen forgatókönyvet, lényegesen kevésbé pesszimisták, arra azonban számítanak, hogy a forint a következő időszakban lassú és folyamatos gyengülés után a mostaninál jelentősen alacsonyabb szinten stabilizálódik.

Lépni kell, de melyik választások után?

Az EU szeptemberig adott haladékot egy hiteles konvergencia-program összeállítására, és a nagy hitelminősítő intézetek is jelezték, hogy a kilátások rontása után az adósságok tényleges átsorolásával várnak a választásokat követő időszakig - hangsúlyozta Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. Szerinte ezért bármilyen kormány is lesz, elképzelhetetlen, hogy ne legyen költségvetési kiigazítás a választások után, amely ha hiteles, elkerülhető a forintválság. Ebben szerepe van a külső befektetői környezet jelenlegi, a feltörekvő piacokat előnyben részesítő hangulatának, és a magyar befektetési eszközök biztosította hozamfelárnak is.

Pintér András, az Inter-Európa Bank elemzője szerint akár még több idővel is gazdálkodhat a politika: szerinte ugyanis érdemi hatású intézkedésekre az őszi, önkormányzati választásokat megelőzően kevésbé lehet számítani, és ezzel a piacok is tisztában vannak. Ha pusztán a magyar államháztartás helyzetét nézzük - hangsúlyozta az elemző - a piac már régen léphetett volna, ám ahogy eddig nem volt tőkekivonás, a bizalom már kitarthat néhány további hónapig. Az ősz azért is meghatározóbb időszak lehet Pintér András szerint, mert ekkor körvonalazódhatnak a 2007-es költségvetés fő számai.

Lassú gyengülés jöhet

A válságforgatókönyv ugyanakkor szerepel a lehetőségek között mindkét elemző szerint: Trippon Mariann szerint Magyarország megítélését nem csak az a tény rontja, hogy költségvetési hiánycélokat az utóbbi években rendre túlléptük, illetve már azok kijelölése sem tűnt reálisnak, hanem az is, hogy 2002-ben a választások után sor került a kampányígéretek egy jelentős részének a költségvetést terhelő megvalósítására. Ha ez most így lesz, és a befektetők további, a deficitet növelő lépésekkel szembesülnek kiigazítás helyett, az könnyen tényleg válsághoz vezethet.

A Goldman Sachs hosszabb ideje a legpesszimistább előrejelzéseket adja a külföldi elemzők közül a magyar helyzetről - emelte ki Pintér András, aki szerint a válság lehetősége ugyan valóban nem vethető el, de az igazi kérdés - és ebben nyilvánul meg a Goldman pesszimizmusa -, hogy ki mekkora valószínűséggel számol ezzel. A valószínűbb forgatókönv mind a CIB, mind az Inter-Európa Bank elemzője szerint az, hogy a forint a következő időszakban lassabb és folyamatos, részben a feltörekvő piacokra jellemző trenddel párhuzamosan gyengül, de maximum 255-265 ft/euró közötti szinten stabilizálódik.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.