Mária
-7 °C
3 °C

Az amerikai infláció hathat a forintra

2006.03.16. 10:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Az egész régió teljesítményét befolyásolhatja az amerikai kamatemelési várakozásokra jelentősen kiható ottani inflációs adat mai közzétéle. A forintnak nem ártott az egynapos szünet, reggel erősödésnek indult.
A 261.50-261.80 körüli stabil nyitást követően 262.50-ig emelkedtek a jegyzések a forint/euró relációban, összhangban az enyhe reggeli régiós gyengüléssel. Az utóbbi percekben azonban a leértékelődés megfordult az egész régióban, a forint/euró kurzus 261.50-261.90 körül ingadozik. A magyar piacon fontosak lesznek a délben megjelenő állampapír aukciós eredmények, illetve a délutáni részletes februári államháztartási hiányadatok és a márciusi előrejelzés. A feltörekvő piaci befektetők kiemelt figyelmet szentelnek a délutáni amerikai inflációs adatra.

A szerdán közzétett vártnál alacsonyabb lengyel inflációs adat zloty-erősödést és hozamcsökkenést generált a kamatcsökkentési várakozásokon keresztül. Szerdán a régiós piacokon is kedvező hangulat uralkodott, a devizák stagnáltak, illetve enyhén erősödtek az euróval szemben. Mindez a forintra is jótékonyan hatott.

Ma, csütörtök délben jelennek meg a piaci hangulat tesztjének számító 5 és 10 éves magyar kötvényaukciós eredmények (meghirdetett mennyiség 45 és 35 milliárd forint). Délután 4 órakor tartja a pénzügyi tárca az államháztartás februári folyamatairól szóló sajtótájékoztatót. Az előzetes adatok szerint 295.1 milliárd forintos deficittel zárt a büdzsé, ami 2004. júniusa óta a legmagasabb havi hiánynak felel meg. Márciusra is hasonlóan magas deficit várható az eddigi prognózis alapján.

Délután fél 3-kor jelennek meg az amerikai februári inflációs adatok, melyek érdemben befolyásolhatják a FED-del kapcsolatos kamatemelési várakozásokat, így visszahathatnak a feltörekvő piacok teljesítményére is. Az elmúlt hetekben a fejlett piaci kamatemelések (illetve hozamemelkedések) fozott átrendeződésekhez vezettek a feltörekvő piacokon, a kockázatvállalási hajlandóság csökkent, a befektetők a kedvezőbb fundamentumokkal rendelkező piacok felé fordultak.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.