Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

A forint miatt kockázatos Magyarország

2005.02.15. 07:51
Kapcsolódó cikkek (1)
Likviditási devizaválság miatt kockázatosak a magyarországi vállalatok - derült ki a Coface kutatóintézet Párizsban tartott, Kelet-Közép-Európának szentelt konferenciáján.
A magyarországi vállalatok országkockázata elsősorban a likviditási devizaválság lehetőségéből adódik, de növeli a nem fizetés esélyét a konjunkturális hatásokra való érzékenység és az állami pénzügyek bizonytalansága is - derült ki a Coface kutatóintézet Párizsban tartott, Kelet-Közép-Európának szentelt konferenciáján. A francia közgazdászok által készített elemzés szerint a devizaválság jelentős kockázatnövelő tényező, míg a konjunkturális folyamatoknak való kitettséget és a közpénzek felhasználásának bizonytalanságát kezelhető kockázati osztályba sorolták.

A Coface által vizsgált további területek - azaz a vállalatok fizetési kultúrája, a politikai intézményrendszer, illetve a bankszektor törékenysége és a külső eladósodottság - nem jelentenek kockázatot Magyarországon. A magyar országkockázat A2-es szintű, ami azt jelenti, hogy a megfigyelt 151 országból mindössze 21 olyan van, ahol a gazdasági, pénzügyi és politikai kilátások kevésbé befolyásolják a vállalatok pénzügyi kötelezettségeinek teljesítését. A világszerte 44 millió vállalatot figyelő Coface szerint a szektorok közül Magyarországon a mezőgazdaság, az építőipar, a textilipar és a papírszektor vállalatainak pénzügyi helyzete a legnehezebb.

A Coface kutatói szerint Magyarország erősségének számít többek között, hogy a reformok szempontjából még mindig a térség éltanulója, itt épült ki Közép-Európa legjobb pénzügyi rendszere, és kedvező az ország földrajzi elhelyezkedése is. A gyenge pontok között említik a szakértők a gazdaság nyitottságából adódó jelentős külpiaci kitettséget, a magas államháztartási hiányt, az államadósság emelkedését és az ikerdeficit problémáját. A szakértők szerint egy esetleges devizakrízis elhárítását megnehezítheti, hogy a magyar hatóságok nem rendelkeznek elég nemzetközi tartalékkal. A laza költségvetési politika és a jelentős pénzügyi bizonytalanság miatt a makrogazdasági kilátásokat illetően Magyarország Kelet-Közép-Európa leggyengébb láncszeme - vélekedett Francois Faure, a BNP Paribas közgazdásza.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!