Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

Most a legerősebb a forint

2006.08.09. 12:08
Kapcsolódó cikkek (1)
Ideális esetben a forint/euró árfolyam az év végére beállhat a stabil, 265-270 közötti sávba, de ehhez elfogadható konvergenciaprogram kell. A mostanáig elért erősödés még nemzetközi okokra vezethető vissza, de hamarosan újra hazai ügyek kerülnek fókuszba. A következő rövidebb időszakot tekintve alighanem most a legerősebb a forint.

Erősödött szerda reggel a forint, az euró ára egész délelőtt 270 alatt volt, 269,20-269,80 forint között mozgott. A magyar deviza így azonnal leküzdte tegnapi enyhe gyengülését: kedden délután az euró ára 270,25/40 forint volt. Az erősödés mögött egyértelműen az amerikai Fed magyar idő szerint tegnap esti, az 5,25 százalékos kamatot helybenhagyó döntése áll. A szakértők nem számítanak arra, hogy a jelenlegi szintnél érdemben tovább erősödne a forint. Szerdán mindenesetre késő délután 269,50-en állt meg a hazai kereskedés.

Támasz

A piacokat nem lepte meg a döntés. Miközben néhány héttel ezelőtt még teljes volt a bizonytalanság a jegybank szerepét betöltő intézmény várható döntését illetően, az elmúlt időszakban napvilágot látott, a gazdaság lassulására mutató munkaerő-piaci és GDP-adatok fényében a piac már alig 20 százalékos esélyt adott annak, hogy tovább emelkedik az amerikai kamat - mondta az Indexnek Trippon Mariann. A CIB vezető elemzője hangsúlyozta: éppen ez a várakozás nyújtott támaszt már az elmúlt napokban is a forintnak, a magyar deviza erősödésének.

A döntésben ugyanakkor kedvezően értékelhető az egyébként ugyancsak meglepetés nélküli kommentár is: a Fed nem szűkítette be saját mozgásterét, továbbra is a következő időszakban nyilvánosságra kerülő új adatoktól teszi függővé lépését. Az elemző szerint biztosra vehető, hogy szeptemberben nem lesz újabb emelés, és kérdéses, hogy decemberre sor kerül-e ilyen lépésre, hiszen az eddig monetáris szigor mostanra érzékelteti a gazdasági növekedést visszavető hatását. A Fed kettős présben van emiatt, illetve az egyre magasabb infláció eredményeként, de ez utóbbi részben a magas világpiaci energiahordozó- és olajárakra vezethető vissza, amelyek ellen nem biztos, hogy a monetáris kondíciók további szigorítása a megfelelő eszköz.

Itthon kell figyelni

Segíthet viszont a forinton. Nyeste Orsolya, az Erste vezető elemzője úgy véli, az MNB jelzése, amely alapján további kamatemelés várható augusztus végén, támaszt ad a forintnak. Szerinte addig nem is várható érdemi változás az árfolyamban, különösen, ha figyelembe vesszük a jelenlegi, alacsony forgalom mellett zajló nyári kereskedést. A forint nyár végéig mindkét szakértő szerint beállhat a 270-275 közötti sávba, de a gyengülésre nagyobb esély van, mint az erősödésre.

Az azután következő időszakban viszont a konvergenciaprogram és annak brüsszeli fogadtatása lehet döntő az árfolyam alakulását tekintve is, azaz ismét hazai fejlemények kerülnek fókuszba. Ideális forgatókönyv esetén mindkét szakértő 265-270 forint közé várja az euró árát az év végére. Trippon Mariann szerint a 250-es árszinttől jó időre búcsúzhatunk, de hangsúlyozta, a 260-270 közötti, jövőre várható szint a magyar gazdaság fundamentumait tekintve egészségesebbnek is mondható, és nem akadályozza az inflációs célkitűzések elérését sem.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!