Árpád
7 °C
21 °C

Túl sok a pénz a Fotexben

2006.02.03. 11:04
A következő években 50 millió eurós (mintegy 12,5 milliárd forintos) befektetetést tervez ingatlan projektekbe a Fotex Vagyonkezelő - nyilatkozta Várszegi Gábor a Bloombergnek. A hír hallatán a Fotex-részvények csütörtökön történelmi rekordot jelentő szintre, 560 forintra drágultak. Az emelkedés - a BUX-index zuhanása ellenére - pénteken is tartott.
A Fotex a korábban csoporton belül használt, mintegy 800 ezer négyzeméternyi kiskereskedelmi üzletek 98 százalékára talált külső bérlőket - írja a portfolio.hu a Bloombergnek adott interjú kapcsán. A hasonlóan jó elhelyezkedésű üzletek bérleti díja mintegy 30 százalékkal emelkedett az előző három évben, részben hazánk uniós csatlakozása miatt. A Fotex hosszú távú bérlői között már olyan vállalatokat találhatunk, mint a Subway vagy a T-Mobile International.

Kereskedelem helyett ingatlanhasznosítás

"Felismertük, hogy az Uniós csatlakozással változtatnunk kell" - fogalmazott Várszegi. "Pontosan emiatt döntöttünk a nem megfelelő jövedelmezőséggel rendelkező kereskedelmi tevékenységek értékesítése mellett, miközben megőriztük az értékes ingatlanvagyont a vállalatcsoportban" - olvasható az interjú kivonatában. "A vállalatban jelenleg túlzottan sok a pénz" - fogalmazott sejtelmesen Várszegi.

A Fotex eredménye már 75 százalékban az ingatlanokból származik, ezek többségét a Fotex helyi önkormányzatoktól vásárolta, jóval piaci érték alatt - olvasható az interjúban. A gyártással, kereskedelemmel foglalkozó nagymúltú leányvállalatok közül a felsővezetés csupán az Ajka Kristállyal számol komolyan hosszú távon, amely számos luxusmárkával büszkélkedhet.

Rekordokat dönt

A Bloomberg csütörtökön jelentette meg a beszélgetés alapján írt cikket. A részvények aznap közel nyolc százalékkal erősödtek, és 560 forinton történelmi zárócsúcsot állítottak be. A Fotex-papírok erősödés pénteken is folytatódott: a kereskedés első két órájában - a BUX-index több mint százpontos zuhanásával szemben menetelve - 4,46 százalékkal 585 forintra drágultak a részvények.

Az intenzív emelkedés valószínűleg még nem ért véget. A portfolio.hu ugyanis péntek reggel közzétette, hogy a Concorde Értékpapír Zrt. Concorde Call jelentése szerint korrigált nettó eszközérték-alapon 1200 forintot ér a Fotex.

A szakértők szerint a kiskereskedelmi tevékenység leépítésének veszteségcsökkentő hatása elsősorban az operatív eredmény és a nettó profit szintjén jelentkezik kedvező hatással. Emellett mindinkább átláthatóvá válik a Fotex működése, és az átszervezések során előtérbe kerül a cég ingatlanvagyona is, amelynek értéke az elemzés szerint már most százmilliárd forint.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.