Edina
-3 °C
9 °C

Euróár hamarosan 280 forinton?

2003.07.07. 09:21
A piaci elemzők szerint a sávközép eltolásával - aminek téves voltát a kormány is elismerte - gyakorlatilag elpárolgott a magyar gazdaságpolitika hitele. Ennek következtében rövid távon akár 280 forintig is erősödhet az euró. A piac arra nem számít, hogy hétfőn újra változnának a kamatok.
A hazai és külföldi elemzők többsége értetlenül áll a kormány kezdeményezésére és a jegybank egyetértésével hat héttel ezelőtt végrehajtott sáveltolás előtt. Az ugyanis a versenyképességet nem javította, a piaci szereplők bizalmát azonban jelentősen megingatta - derült ki a WestLB konferenciáján.

Spekulánsok a forint ellen?

A külföldi szakértők úgy látják, hogy a piaci bizonytalanság miatt rövid távon akár 280 forintig is erősödhet az euró. Amennyiben a gazdaságpolitikában nem történik változás, fennáll a veszélye a forint elleni spekulációs támadásnak és az euró könnyen 270 forint fölé erősödhet - vélekedett Losoncz Miklós, a GKI munkatársa.

Nem így látja Riecke Werner, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke, aki már rövid távon is a forint erősödésére számít. Nem kell tartani a forint gyengülésétől - mondta Veres János, a Pénzügyminisztérium (PM) politikai államtitkára is, aki szerint néhány héten belül mérséklődhet a volatilitás. Az államtitkár azt is elismerte, hogy a sáveltolás előtt a kormány tévesen ítélte meg a forint helyzetét, illetve a piacok várakozásait.

Ma nem emelnek kamatot

Szakértők szerint a jegybank monetáris tanácsának mai ülésén nem változik az alapkamatláb. Egy újabb kamatváltoztatás megzavarná az amúgy is ideges piacot, a jegybank így feltehetően a kivárás mellett dönt - indokolták prognózisukat a makroelemzők. Nyeste Orsolya, a Postabank közgazdásza szerint egy újabb monetáris szigorítással könnyen kamatemelési spirálba kényszerülhetne az MNB.

Az export felfutására a gyengébb forint ellenére sem lehet számítani, Németországban ugyanis recesszió van - vélekedett Christian Schiweck, a Deka Bank térségért felelős munkatársa, aki szerint a piac egyelőre hiába várja a politika világos üzenetét, márpedig enélkül nem áll helyre a bizalom. A külföldi befektetők hazai állampapír-állományának 13-14 százalékát - azaz csaknem háromszázmilliárd forint értékű papírt - kezelő szakértő szerint Magyarországnak el kell döntenie, hogy Kínával vagy pedig Nyugat-Európával kívánja felvenni a versenyt.

Giancarlo Perasso, a WestLB elemzője szerint a mostani bizalomvesztés után elsősorban hiteles és koherens fiskális politikára van szükség. A korábban elégségesnek tűnő intézkedéseknél ma már több kell, a kormánynak kemény kiigazítást kell végrehajtania. A bizalom helyreállítása akár évekig is eltarthat - tette hozzá. A szakértők szerint nem túlzott piaci reakcióról volt szó a sáveltolás bejelentése után, hanem a kiszámíthatatlanságot árazta be a piac.

Ősszel már 245 forintos euróár?

A gazdaságpolitika elvesztett hitelességét határozott kormányzati lépésekkel látja visszaszerezhetőnek Veres. A pénzügyi államtitkár szerint a piacot megnyugtatják a jövő évi büdzsé hamarosan nyilvánosságra kerülő sarokszámai, amelyek illeszkednek a középtávú gazdaságpolitikai pályához.

Amennyiben a kormány meghozza a szükséges bizalomjavító döntéseket, úgy elképzelhető, hogy a piac az év második felében újra teszteli az árfolyamsáv erős szélét - fejtette ki sokakat meglepő véleményét Schiweck. Az elemző ezt azzal magyarázta, hogy a hosszú távú egyensúlyi árfolyam 245 forint környékén van, azaz nagyon közel az új sáv széléhez.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Bali

Tanácsok és TOP 5 látnivaló.