Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A kamatvágás sem gyengíti a forintot

2005.02.18. 15:31
A piac már beárazott egy száz bázispontos, azaz egyszázalékos kamatvágást, így a monetáris tanács hétfői döntése árfolyamgyengülést aligha hoz majd, a kamatcsökkentést a forint további erősödését akadályozhatja meg.
Az következő időszakban erős marad a forint, azaz egyelőre stabilan a 250 forint/euró alatt árfolyammal lehet kalkulálni, ugyanakkor nem várható azt sem, hogy támadás indulna a magyar valuta túlerősítésére - összegezhető az Index által megkérdezett elemzők véleménye.

A monetáris tanács hétfőn dönt az újabb esetleges kamatcsökkentésről. A piacok egy 50 bázispontos csökkentést már egyértelműen beáraztak, azaz az államkötvények jegyzési ára már ennek megfelelő hozamvárakozást tükröz - mondta Lányi Bence, a Raiffeisen Bank elemzője. Hangsúlyozta: nem látszik a piacokon olyan reális veszély, miszerint spekulatív támadás indulna a forint túlerősítésére.

Ugyanakkor az is egyértelmű, hogy a kamatcsökkentési várakozásoknak az 50 pontos csökkentés nem vet véget: a várakozások immáron rövid távon is 100 pontról szólnak, a kérdés csak az lehet, hogy ennek ütemezése hogyan történik. Elképzelhető ez akár egy lépcsőben, azaz most hétfőn, de Duronelly Péter, a Budapest Befektetési Alap Rt. befektetési vezetője szerint az MNB eddigi politikáját ismerve valószínűbb az elnyújtott két lépésben történő csökkentés.

A kamatvágás ugyanakkor nem eredményezi majd a forint gyengülést, éppen a további erősödés megakadályozására elegendő - értenek egyet a szakértők. A magyar valuta így a közeljövőben a mostani, 245 forint/euró alatti zónában maradhat, ugyanakkor Duronelly Péter hangsúlyozta: a néhány forintos elmozdulásoknak nincs akkora jelentősége, hiszen erős forintról beszélhetnék a 247 forint/eurós árfolyamnál is.

A forint ereje most döntően annak köszönhető, hogy a hazai vállalatok jelentős mennyiségű devizahitelt vesznek fel, a tavalyi második félévben élénkült működő tőke beráramlás, és csak részben az utóbbi néhány hétben valóban erősödő portfoliótőkének - mondta Duronelly Péter. Ez utóbbit könnyebb mozgása miatt szokás forrónak mondani, hiszen kisebb hatásokra is más piacokra vándorolhat. Ugyanakkor - hangsúlyozta a szakértő - amennyiben a kamatvágás miatt ez a befektetői kör más piacokat is keres, egyelőre nem képvisel olyan jelentős erőt, hogy az érdemben gyengítené a forintot.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.