Mária
-6 °C
-2 °C

Járai: Veszélyben a forint

2006.04.18. 14:10
Komoly veszélyben van a forint - nyilatkozta Járai Zsigmond jegybankelnök kedden. Az MNB első embere szerint ezért a választási harcba bonyolódott politikusok a hibásak.
A forint komoly veszélyben van, miközben a választási harcba bonyolódott politikusok nem ismerik fel a költségvetési helyzet súlyosságát. Ráadásul a szükséges reformok sem látszanak - írta a kedden a Dow Jones hírügynökség a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Járai Zsigmond nyilatkozatát idézve.

A költségvetés a kulcs

A forint stabilitása komoly veszélyben van, és nem látszanak a költségvetési reform előkészületei: a közvélemény tájékoztatásáról és az intézkedések előkészítéséről sincs szó - idézte Járait a hírügynökség. "A politikusok szemlátomást elefántcsonttoronyban élnek, nincsenek tisztában a helyzet súlyosságával, nem is értik" - fogalmazott a bankelnök.

Járai Zsigmond a forint bizonytalanságának fő tényezői között említette a csökkenő nemzetközi kockázatvállalási étvágyat a világpiacon, a magyar költségvetési helyzet átláthatóságának hiányát, az EU sürgetését a kiadások kezelésére és a belső feszültséget a központi bank pénzügypolitikai tanácsában, írta a hírügynökség. "A költségvetés kritikus helyzete a kulcs" - tette hozzá az MNB elnöke.

Lefaragná a szociális kiadásokat

Adócsökkentésre, a szociális kiadások mérséklésére, a közalkalmazottak létszámának csökkentésére van szükség, és ezeket az intézkedéseket társadalmi vitának kell megelőznie, írta a hírügynökség. "A deficit szerkezeti jellegű, amelyet nehéz kezelni. A kiadáscsökkentés elkerülhetetlen" - idézte Járai szavait a Dow Jones, hozzátéve: az MNB elnöke szerint a költségvetés beruházási kiadásait már nem lehet tovább csökkenteni.

Járai egyszersmind figyelmeztetett, hogy a költségvetési hiány csökkentése nem vezet feltétlenül alacsonyabb kamatokhoz vagy kisebb adósságszolgálathoz. "A kamatláb már most is viszonylag alacsony, a kamattörlesztés nem csökkenhet gyorsan" - a hírügynökség szerint az elnök ezzel arra utalt, hogy valószínűtlenek az afféle feltételezések, amelyek szerint deficitcsökkentés révén a GDP 2-3 százalékának megfelelő összeg takarítható meg az adósságszolgálatból.

Nem most szólt először

A jegybankelnök az utóbbi időben több alkalommal is kritizálta a kormányzati gazdaságpolitikát, és tett olyan megjegyzéseket, amelyek nem segítették az elmúlt hetekben meggyengült forint erősödését. Március elején azt mondta, az ország a szívroham felé közeledik, később úgy fogalmazott: infarktusközeli állapotban van a gazdaság.

Többször beszélt Járai arról is, hogy hazánk lecsúszik a 2010-es euróbevezetésről, január végén azt mondta, egyre messzebb kerülünk az eurótól, és az új ezres bevezetéséről rendezett sajtótájékoztatón sem felejtette el megjegyezni: "Tovább fog egy kicsit szerepelni a forint, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk."

A jóléti kiadások lefaragását sem sürgeti először az MNB elnöke. Járai március végén a Reutersnek már beszélt arról, hogy túl nagyok a jóléti kiadások - beleértve a munkanélküli segélyeket, a szociális, a gyermekek után járó hozzájárulásokat -, miközben az állam túl sok embert foglalkoztat, és az adók behajtása nem elég szigorú.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.