Vilma
-7 °C
4 °C

A forintot nem érdekli a népszavazás

2006.10.25. 14:32
Bár az alkotmányjogász szerint a teljes kormányprogramot írja felül, és biztosan üt lyukakat a költségvetési stabilizáción is a Fidesz népszavazási csomagja, a forint nem reagált a bejelentésre. Az Index által megkérdezett elemzők véleménye megoszlik arról, lehet-e egyáltalán reakcióra számítani a még mindenképpen távoli és bizonytalan kimenetelű népszavazás kapcsán.

A forint árfolyama reggel óta a 262-263 közötti sávban áll az euróval szemben, a pénzpiacok nem reagáltak a Fidesz népszavazási kezdeményezésére.

Nincs szó jelentős összegekről összességében sem, és ezen összegek jó része - így a tandíj vagy a vizitdíj - nem is érinti a központi költségvetést. Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint egyelőre nem lehet azt kiolvasni a népszavazásra javasolt kérdések esetleges igennel megválaszolásából, hogy a konvergencia program és a költségvetési kiigazítás komoly veszélybe kerül, ennek is köszönhető, hogy a forint nem is reagált érdemben a hírre.

A reformok kerülhetnek veszélybe

Bár összegszerűen valóban nem túl jelentős a népszavazási kérdések kihatása, annak mégis lehet a piacokat elbizonytalanító hatása - vélekedik ezzel szemben Hegedűs Csaba, az IEB elemzője. Jelenleg a kiigazítás még döntően a bevételi oldalra, az adóemelésekre koncentrál, már rövid távon sem kerülhetőek meg azonban azok a reformok, melyek a kiadásokat is ésszerűbb keretek közé szorítják: ezekben pedig jelentős szerepe van egyes, a népszavazással érintett kérdéseknek is, melyek a reformfolyamatok kezdeti lépései. Ha ezek kiesnek, bizonytalanság övezheti a további reformlépéseket, de tény az is: miközben a piac szempontjából az lenne a legmegnyugtatóbb, ha a szükséges reformokat széles társadalmi támogatottság mellett lehetne véghez vinni, önmagában ennek, a népszavazási kezdeményezésben is testet öltő hiánya sem kedvező.

Mi mennyi?

A népszavazásra javasolt 7 kérdés közül egynek nincs semmilyen közvetett költségvetési kihatása sem: az utolsó, a miniszterelnök és kormánytagok a költségvetési hiányért való új, speciális felelősségét megállapító törvény elfogadására irányuló javaslatnak. Ugyanakkor több olyan kérdés is akad, melyeknél nem lehet számszerűsíteni az adott esetben csak közvetett hatásokat: ilyen például a családi gazdálkodókat újból előtérbe helyező földtörvény-módosítási javaslat, vagy a kormány szerint a gyógyszerkassza kiadásait közvetve mérséklő gyógyszerpiaci liberalizáció ellen irányuló kérdés. De nem lehet pontosan számolni a tandíj esetében sem, melynél az intézmények jelentős szabadsággal bírnának a hivatalosan képzési hozzájárulásnak nevezett összeg és a kedvezményre jogosultak körének megállapításában. A tandíj összege egyébiránt nem is a büdzsébe folyik be, hanem az intézményeknél marad, hasonlóan a vizitdíjhoz, melytől viszont a kormány számításai szerint jövőre 30 milliárd forintos új bevételt várhatnak az egészségügyi intézmények. Nem a központi költségvetésbe folyna be a kórházprivatizációból befolyó bevétel sem, ugyanakkor minden egyes ilyen tétel közvetve enyhítené a büdzsé helyzetét, hiszen új forrásokat von be a finanszírozásba.

Biztosan és közvetlenül érinti az állami költségvetést az a kérdés, mely elejét venné a nyugdíjasok munkavégzésére vonatkozó szabályok megváltoztatásának: a tervek szerint a nyugdíj mellett végzett munka után ugyanúgy kellene adózni a jövőben, mint minden munka után. Az összeg nagyságára vonatkozó számításokról jelenleg nem tudni, ugyanakkor szakértők ezt a lépést a foglalkoztatás elősegítésének egyik eszközeként is említik.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.