Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nem kapnak adócsökkentést a fuvarozók

2005.12.19. 10:12
Augusztusban állapodott meg a fuvarozószakma négy szervezete a gazdasági és közlekedési minisztériummal az ágazat terheinek csökkentéséről. Az érdekképviselet szerint alig történt előrelépés, a tárca ugyanakkor állítja, nemcsak az adminisztrációs terhek, hanem a költségek is csökkennek.
A kormány és a fuvarozók négy érdekvédelmi szervezete között még augusztusban aláírt megállapodásból a vállalatok adminisztrációs munkáját megkönnyítő intézkedéseket illetően született eddig döntés - mondta Dittel Gábor, a Nit-Hungary ügyvezető főtitkára. A szakmai érdekképviseleti szervezet vezetője hangsúlyozta: a költségcsökkentésre és a szakképzésre vonatkozó pontokban azonban nem történt előrelépés.

Nem a kormány dolga?

Szanyi Tibor, a gazdasági és közlekedési tárca politikai államtitkára ugyanakkor azt állítja, hogy a Fuvosz és a Nit-Hungary által nehezményezett képzési terület valójában nem a kormány, hanem az érdekegyeztető tanács hatáskörébe tartozik. A politikus szerint a tárca erre már a nyári megállapodáskor is felhívta a fuvarozók figyelmét.

Az államtitkár ugyanakkor kiemelte: a kormány hatáskörébe tartozó pontokban már jelentős előrelépés történt. Ami az adómérték lefaragásával kapcsolatos követelést illeti, az áfacsökkentés jelentősen megterheli a központi költségvetést, ezért a kormány nem tartja ezzel együtt kivitelezhetőnek a fuvarozók által követelt jövedékiadó-mérséklést - mondta Szanyi.

A minisztériumi vezető szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a megállapodás óta a világpiacon olcsóbb lett az üzemanyag. Megállapodtak a fuvarozók közúti forgalomban történő ellenőrzéséről, így a jövőben - az eddigiekkel szemben - a hatóságok szabálysértés esetén a külföldi gépjárműveket, és azok okmányait is visszatarthatják a bírság megfizetéséig.

Változik továbbá a gépjárművek túlterhelése esetén érvényes felelősségi szabály: a jövőben a felrakó felel a túlsúlyért, és nem a fuvarozó. Továbbá módosul ugyan, de nem a kívánt mértékben a külföldi tevékenységért járó napidíj, a korábbi 25 dollárt a 25 eurós díjtétel váltja fel, noha az érdekképviseletek eredetileg 30 eurót szerettek volna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.