Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

Zöld utat kaptak a fúziók

2006.01.11. 08:01
Tavaly 59 esetben adott szabad utat a fúzióknak a Gazdasági Versenyhivatal. A versenyhatóság elé nem került olyan összefonódás, amelyet meg kellett volna tiltani - tájékoztatta a Világgazdaságot Bodócsi András versenytanácstag.

A GVH egyetlen alkalommal, a Népszabadság-Ringier ügy kapcsán avatkozott be a piaci folyamatokba, amikor feltételhez kötötte a tranzakciót. Mint emlékezetes, korábban nem adták meg az engedélyt, de a bíróság új eljárásra kötelezte a hivatalt. Időközben megváltoztak a piaci körülmények is, hiszen a Ringier megvált a Magyar Hírlaptól. Ezért - a bíróság szempontjait is figyelembe véve - a Népszabadságnak és a többi Ringier-lapnak a közös reklámozásra vonatkozó megszorító feltétele mellett létrejöhetett az összefonódás.

A versenyhatóság elé került jó néhány esetben érzékelhető koncentrációnövekedés alakult ki a magyar piacon. Ezeket a fúziós kérelmeket összetett eljárásokban vizsgálták. Valamennyiben úgy találták, hogy a koncentrációnövekedés ellenére nem jött létre erőfölényes helyzet, ezért engedélyezték azokat.

Így a vaskohászati piacon zöld utat kapott a Dunaferr, amikor megvette a végelszámolás alatt álló diósgyőri acélgyártó eszközeit. Hasonlóképpen ítélte meg a versenytanács a baromfipiacon jelentős érdekeltségeket szerzett Merián csoport kérelmét, amely a szintén végelszámolás alatt álló Bábolna Rt. békéscsabai baromfi-feldolgozójának eszközeit vehette meg. Az ilyen ügyekben - hangsúlyozta Bodócsi András -, fontos szempont lehet, hogy a fúzió módot nyújt az eszközök további hasznosulására. Ugyancsak eszközvásárlás jellegű tranzakciónak könyvelhető el, hogy a Henkel megvette az Unilever Biopon márkanevét, és ezáltal saját mosóporgyártói részesedése növekedett a piacon. A Törley pezsgőgyár-tulajdonos Henkell viszont egy kisebb magyar pezsgőgyártó cég, a Walton néhány márkájával gazdagodhatott.

Több engedélyezési ügy kapcsolódott a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport fokozatos terjeszkedéséhez. E körben jelentős volt a Délhús és a Pick Rt., valamint a Sole és a MiZo összefonódása. A hús-, illetve a tejiparban létrejött koncentrációnövekedések meghaladták ugyan a nyilvánvaló engedélyezhetőség 20 százalékos feltételét, de a már nagyobb mérlegelést igénylő 30 százalékot nem érték el.

A november 1. előtt hatályos versenytörvény értelmében a Budapest Airport fúziója, a vevőtől függetlenül, engedélyköteles lett volna. A jelenleg hatályos szabályok alapján azonban már nem az. A GVH előtt nincs is ezzel kapcsolatos kérelem. Egyébként ha a vevőnek nincs érdekeltsége a magyar piacon - miként a BAA-nak sem -, akkor nem szükséges a hazai versenyhatóság engedélye.

Ismét akadt néhány külföldre terjeszkedő hazai cég: az OTP egy horvát bankot, a Mol a Schellnek egy román benzinkúthálózatát, a Matáv pedig a montenegrói telefontársaságot vásárolta meg. Ezek egyértelműen engedélyezhető ügyek voltak, mert a megvett vállalkozásoknak semmiféle magyar piaci forgalmuk nem volt - mondta Bodócsi András.

Vihar kavart a Nemzeti Tankönyvkiadó megvásárlása a Láng Kiadó által. Az ügy azonban versenyjogilag nem okozott gondot, sokkal inkább a privatizáció végrehajtása kapcsán került az érdeklődés középpontjába. Ehhez kapcsolódott az Antenna Hungária és a Swisscom Broadcast AG fúziója is. A magyar céget olyan társaság vette meg, amelynek nem volt semmiféle érdemi érdekeltsége a hazai piacon.

A versenytanácstag úgy látja: az idén csökkenhet a GVH fúziós ügyeinek száma, elsősorban azért, mert a novembertől módosult versenytörvény szűkítette az engedélykérési kötelezettség alá eső összefonódások körét. Várhatóan több ügy kerül majd az uniós versenyhatóság hatáskörébe is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.