Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Egyesülhet a Mol és a PKN

2003.11.20. 11:36
Aláírták a lengyel PKN-Orlen és a Mol Rt. közötti fúzióról szóló szándéknyilatkozatot Varsóban. A két cég első lépésben részvénycserét hajt végre, majd a végleges fúzió előtt felállítanak egy közös tulajdonban lévő társaságot.
Az együttműködés lehetőséget biztosítana mindkét cég számára, hogy kihasználja a lehetséges szinergiák nyújtotta előnyöket, és hatékonyabb működésével javítsa regionális versenypozícióját - idézi a két társaság által kiadott sajtóközleményt a Portfolio.

Részvénycsere

Egy együttműködés több lehetőséget foglal magába. Egy olyan kereszttulajdonlás lehetőségének vizsgálatát, melynek során mindkét fél egyenként 10-15 százaléknyi részvényt szerezne a másik cég tőkéjéből. Egy közös tulajdonban lévő társaság esetleges felállításának vizsgálatát, kezdetben az új üzleti és közös befektetési lehetőségek felkutatására, majd ezt követően - ha a felek ebben a későbbiekben megállapodnak - a vállalatok bizonyos meglévő eszközeinek közös üzemeltetésére. Egy lehetséges fúzió megvalósításának szándékát, a gazdasági és stratégiai előnyök vizsgálatát követően.

A dokumentumot Hernádi Zsolt, a MOL Rt. és Zbigniew Wróbel a PKN Orlen elnöke látta el kézjegyével.

Ezen megállapodás aláírása a MOL és a PKN közötti tárgyalások egyik első lépésének tekinthető. Részletes tárgyalásokra a megállapodás aláírása után kerül sor, a MOL és a PKN által létrehozott szakértői csoportok közreműködésével és külső tanácsadók bevonásával. A fent említett együttműködési kezdeményezések kizárólag a végleges megállapodások aláírása, valamint a kötelező jóváhagyások beszerzése után valósulhatnak meg.

A kormányfők egyetértenek

Ezzel egyidejűleg a Magyar és a Lengyel Köztársaság miniszterelnökei Medgyessy Péter és Leszek Miller jelezték kormányaik nevében, hogy osztják a két társaság jövőképét, mely szerint a térségben egy erős regionális szövetségre van szükség, és teljes támogatásukat adják a MOL és a PKN közötti lehetséges együttműködés megvalósításához.

A lengyel állam egyébként közvetve és közvetlenül 27,6 százalékát birtokolja a PKN-Orlennek. A magyar kormány 22,7 százalékát birtokolja a Molnak, ám a hétfőn kezdődő részvénykibocsátással az összes állami részvény legkevesebb kilenc, legfeljebb 13,6 százaléka kerülhet magántulajdonba.

Október végén Piotr Czyzewski lengyel kincstárügyi miniszter László Csaba pénzügyminiszterrel tárgyalt Budapesten a létrehozandó olajipari konszernről. Lengyel lapértesülések szerint az új konszern központja Krakkóban lenne, amely nagyjából egyenlő távolságra van Plocktól és Budapesttől.

Jó a kapcsolat

Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója elmondta, 2001 óta nyilvános, hogy PKN és a Mol között van egy exkluzív kapcsolat. Ez kapcsolat nem romlott, sőt javult az elmúlt időben. A Mol stratégiája nem változott az elmúlt időben. A cégvezető nem zárta ki a PKN-nel történő megállapodást, azonban ennél többet nem tudott mondani. Hernádi szerint a tárgyalások folynak, azonban nem a PKN az egyetlen, amellyel a Mol hasonlóan tárgyal a régióban.

Még két évvel ezelőtt, 2001-ben az OMV és a PKN felső vezetése igen komoly egyetértést mutatott egy kereszttulajdonláson alapuló szövetség kialakításában, de ez meghiúsult.

Nagyravágyó lengyel tervek

Zbigniew Wróbel, az Orlen elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a létrejövő konszern tagja lehetne a lengyel és a magyar nagyvállalaton kívül az osztrák OMV és a görög Hellenic Petroleum. Leszögezte, hogy a konszern létrehozásának konkrét munkálatait még Lengyelország és Magyarország jövő májusi EU-csatlakozása előtt el kellene kezdeni, mert az uniós jog korlátozza efféle cégszövetségek kialakítását.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.