Business Talks '24
Üzleti konferencia
Különleges idegenforgalmi attrakcióként nemzetközi gasztroland épül a Dunakanyarban az Ipoly torkolatánál, az 500 milliárd forintos óriás beruházás megvalósításához indulásként, 2007 elején egy spanyol befektető csoport 300 millió forintos tőkével részvénytársaságot alapít. Gruber István, a vállalkozásra életre hívott programiroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az elképzelés szerint Szob környékén több éves ütemezésben egy olyan speciális skanzent alakítanak ki, ahol a különböző országok ételei, italai várják a vendégeket, az adott országra jellemző kulturális, építészeti környezetben, az eredeti atmoszféra megteremtésével.
A Gasztronómiai Világszövetség közvetítésével eddig 41 ország jelezte, hogy részt kíván venni a vállalkozásban, közöttük Vietnam, Kína, Olaszország és Ausztria. A helyi önkormányzat már kijelölte a világon egyedülálló gasztroland központjának szánt 300 hektáros területet és a vendégcsalogató projekt megvalósításához több szomszédos település, mint Márianosztra, Ipolydamásd és a szlovák oldalon Halina is csatlakozni kíván.
A gasztroland látványterve, térképe már elkészült, és a tervek között szerepel Szobon egy dunai kikötő megépítése, ahol a Budapestről és Bécsből ide látogató turistákat fogadják. A vállalkozásba bevonják a Szent István Egyetemet és a budapesti Gazdasági Főiskolát is, hogy az ottani szellemi tőke hozzájáruljon a megvalósuláshoz.
A befektetők elképzelése szerint a 300 millió forintos alapberuházással megteremtik a feltételeket, hogy további pénzügyi csoportok csatlakozzanak a jövedelmezőnek ígérkező vállalkozáshoz és EU-s forrásokra is számítanak. A Nemzeti Fejlesztési Terv az infrastruktúra fejlesztésével kapcsolódhat a beruházáshoz, ezek közé tartozik például a 2/A-s út autópályává szélesítése - hivta fel rá a figyelmet a programiroda vezetője.
A gasztroland megépítése 2008-ban indulhat és 2012-ben készül majd el. Évi 2,3 millió turistát látnak majd itt vendégül és a monstre vállalkozás évente 180 milliárd forintos forgalommal számol. Több mint 4000 embernek ad majd állandó megélhetést a gasztroland, mondta Gruber István.
Business Talks '24
Üzleti konferencia