Natália
-3 °C
7 °C

Kiújulhat a gázárháború

2003.08.18. 08:59
A Mol kezdeményezni fogja, hogy a kormány vizsgálja felül a földgáz árát. Az olajtársaságot ugyanis váratlanul érte a gazdasági miniszter rendelete, mely a gázemlés kompenzációjának mértékét határozza meg. Emiatt az üzletág vesztesége a duplájára, mintegy 30-40 milliárd forintra nő.
Újabb 16-18 milliárd forint veszteséget okoz az idén a Molnak a pénteken megjelent bányajáradékot szabályozó rendelet, ezért rendkívüli ár-felülvizsgálati eljárást kezdeményeznek - jelentette be a társaság rendkívüli közleményében. Úgy tűnik, még nincs vége a Mol gázüzletág-mizériájának.

Mosonyi György vezérigazgató ugyan éppen a csütörtöki gyorsjelentés kapcsán fejezte ki reményét, hogy az idén utoljára kell a jól teljesítő olajüzlet mellett növekvő gázárveszteségekről beszámolnia, alig egy nappal később már rendkívüli közleményt kellett kiadni az olajtársaságnak az újabb váratlan események miatt. Hernádi Zsolt a vállalat elnök-vezérigazgatója az év hátralevő részére várható gázüzletági veszteséget 15-20 milliárd forintra becsülte, ez azonban, úgy tűnik, megduplázódik.

Váratlan miniszteri rendelet

Pénteken ugyanis megjelent az a gazdasági miniszteri rendelet, amely már számszerűen is meghatározza az október 1-től esedékes lakossági gázárkompenzáció - ami miatt a kisfogyasztók a május 15-i tizenkét százalékos gázáremelés helyett csak hat százalékkal emelt áron kapják a gázt - alapját képező befizetést a Mol számára. Ez pedig a várthoz képest 16-18 milliárd forinttal megemeli a gázkereskedelmen az idei évre várható veszteséget a cégnél.

Az olajtársaságot magát is meglehetősen váratlanul érte a közlönyben megjelent rendelet tartalma. A Napi Gazdaságnak Ferencz I. Szabolcs kommunikációs igazgató elmondta, a többlet-bányajáradékból származó eredménycsökkenés mértéke jelentősen meghaladja korábbi becslésüket. A Mol veszteségeinek csökkentése érdekében kénytelen kezdeményezni a földgáz nagykereskedelmi árának rendkívüli felülvizsgálatát.

Hidegzuhany a Mol-részvényeseknek

A váratlan bejelentés hallatán egyetlen egy dolog vigasztalhatja az újabb hidegzuhanyt kapott Mol-részvényeseket. Úgy tűnik, a kormány és az olajtársaság között kiújulni látszó gázárháború rémképe csak az idén fenyegeti a Mol menedzsmentje által sokat emlegetett részvényesi értéket. A rendeletből ugyanis egyértelmű - és ezt az olajvállalat közleménye is tartalmazza -, hogy a vártnál magasabb elvonás csak az idei évre vonatkozik. A következő évekre ebben a rendeletben a korábban is várt befizetéseket határozták meg.

A mostani rendelet mindazonáltal sokat árthat a Mol privatizációjára készülő kormány - amely eddig a cég problémái iránt a korábbinál sokkal megértőbbnek mutatkozott - iránti részvényesi bizalomnak. Az árfolyamot az elmúlt időszakban ugyanis egyértelműen nem a társaság eredményei tartották az 5500 forintos szint felett, hanem a beharangozott rendeletek. Ezeknek kellene (kellett volna?) rendbe tenni a gázárszabályozást és nyereségessé tenni a gázkereskedelmet.

Ráadásul a legfontosabb rendeletet - ami egyértelműen kimondja, hogy 2004. január 1-től milyen áron adhat el Magyarországon gázt a Mol - még nem tették közzé. Így a részvényeseknek megint nem maradt más, csak a hit, hogy a mostani újabb veszteséget hozó rendelet ellenére a következő már egy hosszú távon kiszámítható nyereséggel gazdálkodó gázüzletággal ajándékozza meg őket.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.