Emőke
8 °C
19 °C

Jövőre itt a világpiaci gázár

2006.06.21. 07:51
Megegyeztek a koalíciós pártok a gázártámogatás rendszeréről - tudta meg a Világgazdaság a koalíció vezető politikusaitól. Egyelőre részleteket nem kívántak elárulni, várhatóan ez is a péntek-szombati kormányülés témája lesz. A tömbtarifáról folyamatosan áttérnek a szociálisra, a jövő év végén már teljes egészében szociális alapú lesz a gázár-kompenzáció, vagyis az árak elérik a világpiacit.

Augusztus 1-jétől átlagosan 30 százalékkal emelkedik a gáz fogyasztói ára - ezt már bejelentette Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Ekkortól az alacsonyabb fogyasztásúak áremelkedése kisebb lesz 30 százaléknál, a többet fogyasztó háztartásoké ennél magasabb lesz. A mostani megegyezés szerint egyes társadalmi csoportok esetében már augusztus 1-jétől belépne a szociális támogatás: a nagycsaládosoknak és a nyugdíjasoknak kompenzálnák az áremelést.

A következő lépcsőt jövőre tervezik: egyes koalíciós politikusok szerint 2007. január 1-jétől egyelőre csak csökkenne a fogyasztási alapú támogatás aránya, mások szerint viszont már ekkortól átállnának a tisztán szociális alapú támogatásra. Arra a kérdésre, hogy jövőre mennyire emelkedik a gáz ára azok számára, akik kiesnek a fogyasztási alapú támogatásból - és nem jutnak hozzá szociális helyzetük miatt sem -, informátoraink nem kívántak válaszolni.

Mint ismert: a miniszterelnök a gázáremelés hírét a kompenzációs rendszer nélkül volt kénytelen bejelenteni, mert a két koalíciós párt nem tudott megegyezni az utóbbiról. Az SZDSZ-esek szerint a szocialisták azt kifogásolták, hogy nem volt idő a "finomhangolásra", egyes csoportok "megvédésére".

A kétnapos kormányülés fő témája azonban nem ez lesz. Hogy pontosan mi, arról nem tudtak egységesen nyilatkozni lapunknak a résztvevők. Volt, aki azt mondta, hogy a miniszterek prezentációval készülnek a tárcájukhoz tartozó reformügyekről, és erről lesz majd vita, mások szerint már kész, ősszel a parlament elé terjesztendő törvényjavaslatokról tárgyalnak. A szkeptikusabbak úgy fogalmaztak: csupán arról tudnak majd beszélni, hogy melyik miniszter miként hajtja végre a tárcájánál a karcsúsítást. Várhatóan szó lesz arról is, hogy költségvetési eszközökkel, gazdasági ösztönzőkkel miként segítsék elő a kistérségek, illetve a régiók működését. A kiindulási alap itt az, hogy ellenzéki támogatás híján nem születnek meg az önkormányzati működést átszabó kétharmados törvények, így az állami feladatokat ezek nélkül kell majd szétosztani.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.