Vilma
-8 °C
3 °C

Gázerőmű épül Dunaújvárosban

2005.09.20. 09:44
Leselejtezi a régi kazánokat és nagyobb erőművet épít a Dunaferr területén az Ema-Power. A megtermelt energia és áram egy részét értékesítik.

Harminckétmilliárd forintos beruházással 200 megawatt teljesítményű kombinált ciklusú gázturbinás erőművet épít Dunaújvárosban, a Dunaferr Rt. területén az Ema-Power Energiatermelő és Szolgáltató Kft. - erősítette meg a Napig Gazdaság információját Aranyos József ügyvezető igazgató.

Figyelnek a környezetre

Az 50 százalékban közvetve az egyesült államokbeli El Paso Corp., 49,99 százalékban a Dunaferr tulajdonában lévő társaság első embere elmondta: az óriásberuházás ügyében a közelmúltban azt követően született végleges döntés, hogy egyrészt tisztázódott a Dunaferr közép- és hosszú távú energiaigénye, másrészt a villamos- és a hőenergia-ellátást jelenleg biztosító négy kazán üzemideje 2006 és 2008 között lejár. (Ezeket leállítják és leselejtezik majd.) A környezetvédelmi előírások maximális betartásával zajló beruházási program előkészítése elkezdődött - tette hozzá Aranyos József - és hamarosan a kivitelezőket is kiválasztják. A környezetvédelmi hatástanulmány már elkészült, azt az előírások szerint a városházán kifüggesztették, s az engedélyeztetési eljárás is folyamatban van.

Másnak is adnak energiát

Az új erőmű kielégíti majd a Dunaferr folyamatosan növekvő hőenergia-igényét, sőt teljes villamosenergia-szükségletét is. (Az Ema-Power jelenleg csak a vasmű villamosenergia-igényének harmadát képes fedezni.) Mindemellett a szabadpiacon is a jelenleginél több és versenyképesebb árú energiát tudnak majd értékesíteni - tette hozzá az ügyvezető igazgató. A társaság már ma is biztosítja a város teljes hőenergia-szükségletét, s tőlük veszi a hőenergiát a Dunaújvárosban működő három papírgyár is. A három cég a közelmúltban jelentette be, hogy a jelenleginél olcsóbb hőenergia-előállítás érdekében saját erőmű építését tervezi. Az Ema-Power ügyvezető igazgatója kifejtette: abban bíznak, hogy az új erőmű megépítését követően olyan versenyképes árú hőenergiát tudnak majd kínálni, amely felkelti az említett papírgyárak figyelmét is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.