Ambrus
-7 °C
3 °C

Tízmilliárdokat húznak ki a zsebünkből a fantomcégek

2006.02.03. 08:12
Sokmilliárd forinttal károsítják meg az államot a gazdasági bűncselekmények elkövetői. Bírói szemmel - büntetőjogi eszközök helyett - nemegyszer hatásosabb lehet a gazdasághoz közelebb álló eszközökkel fellépni a tisztességes piaci magatartásért.

Százmilliós, esetenként milliárdos nagyságrendű áfacsalások és vámügyek szerepeltek az elmúlt időszakban a Fővárosi Ítélőtábla büntetőtanácsainak napirendjén. Tipikus elkövetési mód, hogy a vádlottak fiktív cégeket alapítanak, amelyek tényleges gazdasági tevékenységet nem végeznek, ám számlákat állítanak ki, majd visszaigénylik az áfát - tájékoztatta a Világgazdaságot Czine Ágnes a büntetőkollégium vezetője. Elmondta: az ügyekből kiemelkedett az az 1,1 milliárd forintos károkozás, amelyben az elkövetőknek még arra is volt gondjuk, hogy azt a látszatot keltsék, mintha az átutalásokat OTP-n keresztül teljesítették volna.

Sokan éltek vissza a halasztott vámfizetés kedvezményével, amelynek a célja az volt, hogy megkönnyítse a piaci szereplők gazdasági tevékenységét. Az egyik ügyben például a vádlottak több mint 3 milliárd forint kárt okoztak. Fiktív cégeket hoztak létre határon túli kőolaj megrendelésére. A halasztott vámot nem fizették ki. Minél nagyobb mennyiséget vámkezeltettek, annál több haszonra tettek szert. A cégek mögött valóságos apparátus működött a vámszervek kijátszására, majd a vállalkozások eltüntetésére.

A bíró utalt arra: a súlyos gazdasági bűncselekmények ára sokévi szabadságvesztés lehet. Az elítéltnek meg kell térítenie a többnyire az államnak okozott kárt. A már említett nagy áfacsalásos ügy elsőrendű vádlottját például hatévi börtönre ítélték, és csaknem 700 millió forint kártérítésre kötelezték. Végleges hatállyal eltiltották a gazdasági ügyvezetéstől mint foglalkozástól. Ezt a mellékbüntetést - a bűncselekmény tárgyi súlyától, az okozott kár mértékétől és az elkövetés körülményeitől függően - gyakran alkalmazzák.

A Fővárosi Ítélőtáblára érkező évi több száz bűnper alig néhány százalékát teszik ki a gazdasági bűncselekmények. Legtöbbjük felderítése nehéz, és speciális ismereteket kíván, hiszen a büntető szabályok mellett más, így társasági jogi, adójogi rendelkezésekre is figyelemmel kell lenni. Esetenként viszonylag könnyebben átlátható, bizonyítható bűncselekmény lehet a számvitel rendjének megsértése vagy a gazdasági adatszolgáltatás elmulasztása. Egy szövevényes adócsalás vagy egy csődbűntett feltárása, bizonyítása sokkal bonyolultabb.

A Btk.-ba legújabban bekerült tényállásokkal - például a munkáltatással összefüggő adócsalással kapcsolatban - még nincs bírósági tapasztalat. Alkalmazásához hosszabb időnek kell eltelni. A bíró úgy véli: elengedhetetlen a gazdaság büntetőjogi védelme, ám gyakorta hatásosabb, ha az üzleti élet szereplőit a gazdasághoz közelebb álló eszközökkel bírják rá a tisztességes piaci magatartásra.

Amilyen nehéz vezetni egy céget, ugyanolyan nehéz ellenőrizni is, s ennek több oka van - mutat rá Vadász Iván. A Magyar Adótanácsadók Egyesületének alelnöke szerint csak nagy utánajárással lehet kideríteni, hogy egy vállalkozás valójában fantomcég. A céginformációs szolgálat nehézkesen, bürokratikusan működik, ráadásul a díjat csökkenteni kellene, hiszen államérdek lenne, hogy a nyilvánosan megismerhető adatokhoz valóban minél szélesebb kör hozzájusson. A leggyakoribb gazdasági bűncselekmények közé tartozik mindenekelőtt a fiktív számlák adásvétele, ráadásul az ezzel foglalkozó "vállalkozások" nyilvánosan hirdetik magukat - hívja fel a figyelmet Vadász Iván. Nem mennek ritkaságszámba a fantomcégek sem, az áfacsalás pedig éves szinten súlyos tízmilliárdoktól foszthatja meg az államkasszát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.