Judit
3 °C
6 °C

A piac gyorsuló növekedésre számít

2003.12.01. 08:51
A Napi Gazdaság által megkérdezett hét piaci elemző várakozásaiból kialakított konszenzus azt mutatja, hogy a bruttó hazai termék (GDP) negyedik negyedéves növekedése némiképp meghaladja a július-szeptemberi emelkedést.
A harmadik negyedévre szóló várakozások szélső értékei 2,6 és 3,1 százalék, míg a negyedikre szólóak ugyancsak 0,5 százalékponttal szórtak 2,7 százalékos alsó értékkel. A piac az előző negyedévekben alaposan túlbecsülte a GDP növekedésének ütemét, ez vissza is köszön a Reuters által publikált, az év egészére vonatkozó előrejelzésekben. Ezek ugyanis határozott csökkenést mutatnak, augusztus eleje óta november végéig 3,2 százalékról 2,76 százalékra esett a 2003-as növekedési konszenzus. A Napi Gazdaság konszenzusa ennél enyhén magasabb, 2,8 százalék, és a szórás is kisebb volt, a szélsőértékek 2,7 és 2,9 százalék.

Belföldi felhasználás

Míg a korábbi előrejelzéseket a lakossági, illetve a belső fogyasztás növekedésére alapozták az elemzők, addig most többen is megemlítik a belföldi felhasználás növekedésének lassulását. A harmadik negyedévben 8, a negyedikben pedig 6 százalékos lehet a belföldi felhasználás növekedése - vélekedett Forián Szabó Gergely, a CAIB Alapkezelő elemzője. E tendenciával nagyjából mindenki egyetért, eltérő azonban a beruházások alakulásának megítélése. Általában megfogalmazzák a beruházások szerepének csökkenő súlyát a növekedésben, van, aki nem vár különösebb változást az előző negyedévhez képest, más továbbra is húzóerőnek - de egyre gyengülő hatásúnak - tartja a beruházásokat, ám a beruházások meglódulását is emlegették a szakértők. Többen említik a külgazdasági pozíciók javulását, ám ezzel ellentétes vélemény is megfogalmazódott.

Ipari termelés

Ugyancsak húzóerő lehet az ipari termelés, ami az elmúlt időszakban markáns javulást mutat. Kérdéses lehet a szolgáltatások alakulása, igaz, elemzői vélemények szerint amennyiben ezek az előző negyedévekhez képes akár csak szinten maradnak, azzal már teljesülhet a növekedési várakozás. Nagy - akár döntő - kérdés a készletek szintje, egyes vélemények szerint gyorsulhatnak is a készletberuházások. Ezzel kapcsolatban az elemzők óvakodtak a határozottabb előrejelzésektől a készletek szintjét ugyanis roppant nehéz megjósolni, ez erősen konjunktúrafüggő, ennél fogva szélsőségesen volatilis dolog.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!