Miklós
-7 °C
2 °C

Négy százalékkal nőtt a GDP

2005.03.10. 09:48
A magyar gazdasági növekledés továbbra is a kétszerese az EU-énak. Tavaly jó évet zárt a mezőgazdaság, mely az összesen több mint 20 ezer milliárd forintos GDP-hez a korábbinál több mint negyven százalékkal magasabb összeggel járult hozzá.
Magyarország bruttó hazai terméke 2004 negyedik negyedévében 3,8 százalékkal, az év egészében pedig 4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - áll a Központi Statisztikai Hivatal ma közzétett gyorsjelentésében. A gazdasági növekedést a termelési oldalról alapvetően az árutermelő ágazatok, azon belül is a mezőgazdaság teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A bruttó felhalmozás és a háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének, a közösségi fogyasztás pedig tovább csökkent. 2004-ban a GDP értéke folyó áron 20 216 milliárd forint volt.

A magyar gazdaság teljesítményének változása követi a világgazdaság tendenciáját, amit 2003 közepétől az élénk, bár kissé lassuló növekedés jellemez - állapítja meg a KSH. Ugyanakkor a magyar GDP növekedési üteme továbbra is jelentősen (a negyedik negyedévben 1,9 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 9,4 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben, 8,5 százalékkal az év egészében. A negyedik negyedévben is a mezőgazdaság teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben (42,9 százalék), egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. Az ipar hozzáadott értéke a GDP növekedéssel megegyező mértékben, 3,8 százalékkal emelkedett. Az építőipar 4,8 százalékos növekedést mutatott. A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke az utolsó negyedévében 2,3 százalékkal, az év egészében 2,5 százalékkal emelkedett. A negyedik negyedévben a szolgáltatásokon belül a szállítás, raktározás, posta és távközlés nemzetgazdasági ág hozzáadott érték növekedése (5,3 százalék) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét.

Szlovákiában 5,5 százalék volt a növekedés
Szlovákiában tavaly 5,5 % volt a GDP-növekedés, a 2003. évi 4,5 % után-közölte a szlovák statisztikai hivatal. Az idei első félévre 5,3 százalékos növekedést jósoltak a tavalyi első félévhez képest a statisztikai hivatalban csütörtökön. A szlovák pénzügyminisztérium február elején 4,9 százalékra emelte idei GDP-növekedési becslését a novemberi, 4,5 százalékos becslésről, jövőre most 5,3 százalékos GDP-növekedést várnak a novemberben jósolt 5,1 százalékos helyett, 2007-re 6,1 százalékra emelték a várakozást 5,4 százalékról. Tavalyról 5,0 százalékos növekedést becsültek a szlovák pénzügyminisztériumban egy hónappal ezelőtt.

A bruttó hazai termék felhasználási oldalán a negyedik negyedévben a termékek és szolgáltatások kivitele lényegesen gyorsabban bővült (14,0 százalék), mint a behozatal (9,5 százalék). Az export éves szinten is gyorsabban (15,7 százalék) nőtt az importnál (14,0 százalék).

A háztartások fogyasztásának növekedése tovább mérséklődött. A háztartások fogyasztási kiadása a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal, éves szinten pedig 3,5 százalékkal bővült, amely az 1997 óta mért legkisebb növekedési ütem. A háztartások végső fogyasztása -- a kormányzattól és a háztartásokat segítő nonprofit intézményektől származó természetbeni társadalmi juttatásokat is figyelembe véve -- a harmadik negyedévben már megfigyelhető tendenciához hasonlóan a GDP növekedésénél alacsonyabb ütemben, 1,3 százalékkal bővült, így az éves növekedés 2,8 százalékos lett. A végső fogyasztás a negyedik negyedévben szinte stagnált, mindössze 0,4 százalékkal nőtt, mivel a háztartások végső fogyasztásának alacsony növekedése mellett a közösségi fogyasztás 5,6 százalékkal visszaesett. Éves szinten a végső fogyasztás 2,2 százalékkal nőtt, míg a közösségi fogyasztás 2,1 százalékkal csökkent az előzetes adatok szerint.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.