Vilma
-7 °C
4 °C

Ismét kezdünk dübörögni

2006.05.16. 09:52
Kapcsolódó cikkek (1)
Kedden tette közzé a bruttó hazai termék (GDP) első negyedéves alakulásáról szóló adatait a KSH. A gyorsjelentés szerint az első három hónapban 4,5 százalékos volt a gazdasági növekedés. Ez elvileg előrelépés a tavalyi egész éves - és utolsó negyedéves - 4,3 százalék után, de a naptári hatásokkal korrigált adat most is csak 4,3 százalék.

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 4,5 százalékkal, naptári hatással korrigálva 4,3 százalékkal haladta meg a 2005 első negyedévit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az előzetes adatokat. Az elemzők az első negyedévre 4,55-4,6 százalék körüli gazdasági növekedést vártak.

4,1-ről 4,5-re vagy 4,3-ról 4,3-ra

A KSH és az Ecostat közös gyorsbecslése alapján a szezonálisan kiigazított adatok szerint 2006 első negyedévében az előző negyedévhez képest 1 százalékkal nőtt a GDP. A kiigazítás nélküli adatok szerint a gazdasági növekedés tavaly az első negyedévben 3,2 százalék, a másodikban és a harmadikban 4,5-4,5 százalék, a negyedikben pedig 4,3 százalék volt. Így 2005-ben a GDP 4,1 százalékkal nőtt 2004-hez képest.

A naptári hatás kiszűrésével tavaly a gazdasági növekedés 4,3 százalék volt, úgy hogy az első negyedévben 4,2 százalékkal, a másodikban és a harmadikban 4,3-4,3 százalékkal, míg a negyedikben 4,5 százalékkal bővült a gazdaság. A KSH közlése szerint a hivatal az Ecostattal együttműködve készített gyorsbecslése modellszámítás és szakérői becslés szintézisének eredménye.

A modellszámítás során abból indult ki a hivatal, hogy a GDP és a növekedést jellemző bizonyos indikátorok között jól számszerűsíthető kapcsolat van. A modellszámítások eredményeit az összes elérhető legfrissebb statisztikai adat és előzetes információ alapján felülvizsgálja a KSH, illetve az ezekre épülő szakértői becslésekkel kiegészíti.

Nem lehetünk büszkék

Noha gyorsul a gazdaság növekedése, a 4,5 százalékos eredményre sem lehetünk büszkék. Az első negyedéves szlovák GDP-t hétfőn tették közzé: északi szomszédunk gazdaságának erősödése lassult ugyan, de még így is 6,3 százalék volt (a tavalyi első negyedéves 7,4 százalék után).

A mi GDP-adatunk növekedésének dinamikája nemcsak a régióban, hanem az új EU-tagállamok egészében csak az utolsó helyek egyikére jó. Ezzel a növekedéssel mindössze a rendszeresen utolsó - tavaly mindössze 3,4 százalékkal bővülő - Lengyelországot tudjuk megelőzni, igaz, az elmúlt negyedévekben 4,6-4,9 százalékkal növekvő cseh gazdaság nem sokkal előzi meg a hazait.

Nem meglepő

Az elemzők szerint nem okozott meglepetést a GDP első negyedéves gyorsbecslése. Belyó Pál, az Ecostat igazgatója úgy fogalmazott, hogy a GDP-adat "nagyon jó eredmény", amiben "benne van az elmúlt hónapok reálgazdasági folyamataira vonatkoztatható fejlődés, az ipari termelés erőteljes növekedése, az export bővülése". Belyó szerint a következő negyedévekben ehhez közeli adatok várhatók, bár előrejelzésük szerint az év második felében csökkenhet a növekedési ütem.

Egyetért ezzel a prognózissal Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is, aki szerint a második negyedévben a mostanihoz hasonló növekedést produkál a magyar gazdaság, és az év egészében a GDP 4,0-4,5 százalékkal nő. Mind az ipari termelés első negyedévi robosztus növekedése, mind a felhasználási oldal - beruházás, lakossági fogyasztás, nettó export - gyorsulása azt jelzi, hogy a gyorsbecslése később felfelé módosulhat, fogalmazott Török.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.