Judit
-2 °C
8 °C

Dübörgött egy utolsót a gazdaság

2006.09.08. 11:43
A gyorsbecslésnél kedvezőbben, a korábban vártnál azonban így is rosszabbul alakult a magyar gazdaság második negyedéves növekedése: a 4,1 százalékos bővülés így is jó időre a legkedvezőbb adat lehet, az idén éves szinten már 4 százalék alatti lesz a növekedés.

Magyarország bruttó hazai terméke 2006 II. negyedévében 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A naptári hatás kiszűrésével ugyanez az ütem 4,1 százalék. Az első félévben a gazdasági növekedés mértéke 4,2 százalék volt. Az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedés 1,0 százalék volt a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A gazdasági növekedést termelési oldalról elsősorban a feldolgozóipar és a pénzügyi tevékenység teljesítménynövekedése húzta. A GDP felhasználási oldalán legdinamikusabban a termékek és szolgáltatások kivitele nőtt. A háztartások fogyasztásának növekedése alatta maradt a GDP növekedési ütemének.

A magyar GDP növekedési üteme az utóbbi negyedévekben csökkenő mértékben, de továbbra is jelentősen (a második negyedévben több mint 1 százalékponttal) meghaladja az Európai Unióét.

Az augusztus közepén publikált gyorsbecslés hibahatárát 0,2 százalékpontban jelölték meg, a végleges adat éppen ennyivel lett magasabb. Erdős Szabolcs, az Ecostat kutatója az Indexnek elmondta, a különbség elsősorban abból adódik, hogy a felhasználási, fogyasztási adatok jellemzően később állnak rendelkezésre, mint a termelési adatok.

A kutató jelezte: a végleges érték is alacsonyabb, mint amit eredetileg vártak a második negyedévre. Ez ugyanúgy 4,2 százalék lett volna, mint az év egészére várt növekedés. Utóbbi prognózist az Ecostat már a második negyedévi, gyorsbecslés alapján kiadott adatok nyomán módosította, a gazdasági növekedés visszaesése azonban elsősorban a megszorításoknak köszönhető.

Az éves prognózist 3,8-3,9 százalékra vitte le az Ecostat, ebben úgy kalkuláltak, hogy a most futó III. és a következő, IV. negyedév egyaránt alacsonyabb, mintegy fél százalékkal kisebb növekedést eredményez. Jövőre tovább csökken a növekedés - a kormány várakozásai szerint 2 százalékos lehet -, így hosszabb időre a most véglegesített, 2006. második negyedévi adat tarthatja az elsőséget.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!