Kristóf, Jakab
20 °C
31 °C

Bokrosi mélységekben a gazdasági növekedés

2007.08.14. 14:25
Minden várakozást alulmúl az egyelőre csak becsült, de a közlés szerint ±0,2 százalékos hibahatárral kalkulálható második negyedéves GDP-adat. A gazdasági növekedés a KSH szerint 1,4%-os volt, pedig az előzetes elemzői vélemények 2,5% körüli átlagot vártak. A megszorító csomag hatása mégis beváltja az elemzők tavaly nyári jóslatát, ami mellett csak a Pénzügy­minisztérium tartott ki, szemben az MNB-vel és a piaccal, amelyeket megtévesztettek az első negyedév várakozáson felüli mutatói. Az éves növekedés aligha megy a konvergenciaprogramban kalkulált 2,2 százalék fölé.

1,4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság 2007 második negyedévében, közölte 25 nappal a végleges adat előtt becslését a KSH. Az adat pofonnal ér fel a várakozásokhoz képest: a Portfolio.hu által megkérdezett elemzők még hétfőn is 2,5 százalékos növekedést vártak. 14 szakértő között csupán egy volt, aki 2 százalék alatti adatra számított, de 1,8 százalékos prognózisával ő is derűlátónak bizonyult.

Nem is meglepő?

A kérdés nem az, hogy miért maradt el a becsült adat a várakozásoktól, hanem az, hogy miért voltak ennyire optimisták a piaci elemzők, mondta Ligeti Csák. A KSH főosztályvezetője szerint az eddig publikált adatok már arra utaltak, hogy az első negyedéves, a várakozásokat meghaladó 2,8 százalékos növekedési ütem nem tartható.

A reáljövedelem jelentős esése, a lakosság fogyasztásának lassuló növekedése mellett a kormányzati kiadások is csökkentek, és az elmúlt hónapok végleges adataiban várhatóan megmutatkozik majd az első negyedévben jelentős szerepet játszó nettóexport-csökkenés is.

Az ipari növekedés üteme is mérséklődött, a korábbi 9-10 százalékról 7 százalékra, és ennél is jelentősebb mértékű – igaz, kisebb súllyal hat – a mezőgazdasági termelés várható visszaesése.

Relatív pesszimus

„Mi a 2,4-es becslésünkkel még a pesszimistább elemzők közé tartoztunk, ehhez képest brutálisan gyenge lesz a növekedés a KSH becslése szerint” – mondta Bebesy Dániel a CIB-től. Utoljára 11 évvel ezelőtt, 1996-ban, a Bokros-csomagot követő időszakban növekedett ilyen lassan a gazdaság.

Az elemző hangsúlyozta, hogy Magyarországon különösen nehéz a negyedéves növekedési ütemek előrejelzése, sok egyszeri tényező torzítja az adatokat. Bár látható volt a fogyasztás visszafogása, az ipari termelés gyengélkedése, és az is, hogy az export rosszabbul alakul a második negyedévben, ennyire radikális visszaesésre senki sem számított.

Az adat „pozítiv hatása” lehet ugyanakkor, hogy önmagában is az inflációt visszafogó tényező lehet. Másrészt a jegybanki kommentárokból az utóbbi időben érezhető volt, hogy miközben az inflációs célkövetés az elsődleges szempont, a reálgazdasági növekedés is egyre nagyobb hangsúllyal kerül szóba. Az erőtlen gazdasági növekedés a kamatcsökkentés irányába mutathat, különösen, hogy az ugyancsak kedden nyilvánosságra hozott 8,4 százalékos inflációs adat megfelel a várakozásoknak, és a maginfláció emelkedése csökkenő ütemet mutat.

Bebesy Dániel szerint hacsak a nemzetközi környezet nem válik még pesszimistábbá, és emiatt nem gyengül tovább jelentősen a forint, augusztusban negyedszázalékos kamatcsökkentést várnak.

Az infláció rendben

2007 júliusában a fogyasztói árak az előző hónaphoz viszonyítva összességükben nem változtak, 2006 júliusához viszonyítva 8,4%-kal növekedtek. Idén az első hét hónapban átlagosan 8,5%-kal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában, jelentette a KSH.

12 hónap alatt, 2006 júliusához viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,1%-kal emelkedtek. A háztartási energia átlag feletti, 32,0%-os áremelkedéséből a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 41,7, az elektromos energia 21,2 százalékkal veszi ki a részét. A szolgáltatások átlagot meghaladó, 8,7%-os áremelkedésén belül a csatornadíj 16,6, a szemétszállítási díj 15,4, a vízdíj 12,5 százalékkal nőtt. Átlag alatt drágultak a szeszes italok, a dohányáruk (6,8%), az egyéb cikkek (2,2%), valamint a ruházkodási cikkek (0,7%). A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,5%-kal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006 júliusában.

Erős érv lehet a kamatcsökkentés mellett a növekedés meglepő esése, különösen, hogy nemcsak a piaci konszenzus, hanem az MNB májusi, 2,5 százalékos előrejelzése is borult, mondta Barcza György, a K&H elemzője. Szerinte a várakozásoknak megfelelően haladó dezinflációs pálya mellett a jegybank részéről ésszerű lenne, ha folytatná az óvatos csökkentést, a kéthavonta negyedszázalékos vágást, így a következő augusztusban lenne esedékes.

Az adat egyedül a Pénzügyminisztériumban nem lehet meglepetés; még akkor sem, ha a miniszterelnök éppen az elmúlt hetekben nyilatkozott optimistábban a növekedés mértékéről. Barcza György szerint a még tavalyi, a konvergenciaprogramban is szereplő 2,2 százalékos éves növekedési prognózis végül igaz lehet, sőt kicsivel túlzónak is bizonyulhat.

Ugyanakkor a pofon jókor, még a jövő évi költségvetés tervezésének szakaszában érkezik. Így a PM ragaszkodhat a helyesnek bizonyult óvatos tervezés stratégiájához, és kevésbé kell attól tartani, hogy egy jövő évi, felülbecsült növekedési ütemhez mérten elindul a költekezés.

Nem borul a hiány

Úgy tűnik, a megszorító csomagnak a gazdasági növekedést visszafogó hatását nem úszhatjuk meg, mondta Forián Szabó Gergely. A Pioneer Alapkezelő igazgatósági tagja a sok bizonytalansági tényező miatt nem adott negyedéves prognózist, de elismerte, hogy miközben egy évvel ezelőtt, a csomag bejelentésekor az elemzők egyetértettek abban, hogy komoly növekedési áldozattal fizetjük meg a kiigazítás árát, az első negyedév adatai túlzottan optimistává tették a piacot.

Egyrészt úgy tűnt, hogy a lankadatlan hitelfelvételi kedv alapján a lakosság kölcsönökből fedezi fogyasztását, és így elsimul a fogyasztás növekedésének visszaesése, másfelől olyan szezonális hatások is közrejátszottak, mint a gyenge tél. Utóbbi miatt az első negyedévben az építőipar a beütemezettnél gyorsabban haladt a beruházásokkal.

A szakértő az államháztartásról hangsúlyozta, hogy a költségvetési hiány szempontjából egyelőre jól állunk, az eredetileg tervezett 6,8 százalékos helyett a Pénzügyminisztérium által most várt 6,4 százalékos GDP-arányos hiány még akkor is kényelmesen teljesülhet, ha a gazdasági növekedés üteme végül nem éri el a 2,2 százalékot sem.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.