Tódor
-1 °C
11 °C

Pocsék a gazdaság, aggasztó a jövő

2007.12.07. 12:00
Egy tized százalékkal az előzetesen kalkuláltnál is alacsonyabb lett a harmadik negyedéves növekedési adat. A kerek egyszázalékos bővülés már nem hozott meglepetést, a hanyatlás okaiban sincs változás. Az elemzők szerint az igazi kérdés az, mitől pöröghetne fel a magyar gazdaság, mert ha jövőre elérjük a 2,5-3 százalékos szintet, az döntően csak az idei pocsék év alacsony bázisadatainak lesz köszönhető.

A negyedéves számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2007 III. negyedévében 0,9 százalékkal, a naptári hatás kiszűrésével 1,0 százalékkal növekedett. A növekedés húzóerejét az ipar 7,4 százalékos teljesítménynövekedése jelentette, ami továbbra is meghatározó mértékben járult hozzá a korábbi negyedévekhez hasonlóan jelentős, 14,6 százalékos exportnövekedéshez. A háztartások végső fogyasztása 2,0 százalékkal csökkent.

Három szűk negyedév

Az első három negyedévben a bruttó hazai termék 1,5%-kal emelkedett. Az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 2,5%-kal, a szolgáltatásoké 1,1%-kal növekedett. A végső fogyasztás 2,9%-kal csökkent, a háztartások fogyasztása 2,4%-os visszaesést mutatott. A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,1%-kal nőtt, a belföldi felhasználás stagnált. Az export 15,7%-kal, az import 13,7%-kal bővült.

Az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke a nemzetgazdasági átlagnál lassabban, 0,4 százalékkal nőtt. Ezen belül az ipar hozzáadott értéke továbbra is dinamikusan, 7,4 százalékkal bővült. A feldolgozóipar a többi ágazatot messze meghaladó mértékben, 8 százalékkal növekedett, elsősorban a dinamikusan bővülő exportértékesítés következtében. A mezőgazdaság teljesítménye ugyanakkor – elsősorban az aszály miatt – 18 százalékkal esett vissza. Az építőipar hozzáadott értéke a második negyedévi tendenciát folytatva, de annál gyorsabb ütemben csökkent (15,2%-kal). A termelés csökkenése az építőipar minden területén jellemző volt, de különösen az egyéb építmények (autópályák, autóutak) építése esett vissza. Ebben elsősorban a korábbiaktól jelentősen elmaradó állami megrendelések játszottak szerepet.

A GDP felhasználási oldalát tekintve a III. negyedévben a végső fogyasztás 2,3 százalékkal esett vissza. A végső fogyasztás összetevői közül a háztartásoké 2,0 százalékkal csökkent. Ezen belül a háztartások fogyasztási kiadása 0,8 százalékkal mérséklődött, míg a kormányzattól származó természetbeni társadalmi juttatások 7,1 százalékkal, az előző negyedévben mértnél kisebb ütemben csökkentek. A végső fogyasztás másik összetevője, a közösségi fogyasztás szintén kisebb (3,8 százalékos) csökkenést mutat, mint az előző negyedév adata.

A jövő aggasztóbb, mint a jelen

Ezekből az adatokból még nem látszik a jövő, de legalábbis az nem, hogy mitől jöhetne újra lendületbe a magyar gazdaság – mondta az Indexnek Samu János. A Concorde makroelemzője szerint jövőre elérhető a 2,5-3 százalék közötti növekedési ütem, de ez döntően a bázishatásnak lesz köszönhető. Azaz ha valóban nem lesz további megszorítás, elkezdődik néhány nagyobb állami beruházás, és még aszályos év sem jön, akkor egyfajta automatizmust jelent ez a fajta sebességváltás. A szakértő szerint ami hiányzik, az pontosan az, hogy mitől élénkülne a vállalkozói-beruházási kedv a privát szektorban. Az adórendszerhez nem nyúltak, a vállalati hangulatfelmérésekben sincs változás.

A beruházások visszaesése miatt aggódik Vojnits Tamás, a jövőre 2,5 százalékos növekedést prognosztizáló OTP vezető elemzője is, aki szerint az adatok különösen annak fényében nem túl biztatóak, hogy a megszorítások következményei a gazdasági szféra várakozásaiba már több mint egy éve beépülhettek. A szakértő szerint a számok azt mutatják: a megszorítások hatása a korábban vártnál hosszabban nyúlik el, egyebek között a lakossági fogyasztásban, ahol könnyen elképzelhető, hogy a 2008 első negyedévei sem hoznak emelkedést.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!