Árpád
-2 °C
9 °C

Beindult a magyar gazdaság

2004.06.02. 10:26
Kapcsolódó cikkek (1)
A vártnál nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke. A KSH jelentése szerint a beruházások is 18,9 százalékkal növekedtek tavalyhoz képest.
Az előzetes számítások alapján Magyarország bruttó hazai terméke 4,2 százalékkal nőtt 2004. első negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,1 százalékkal emelkedett a bruttó hazai termék - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal.

A bruttó hozzáadott érték volumene az ipar egyes ágazataiban és az építőiparban jelentős növekedést mutatott, míg a mezőgazdaság teljesítménye stagnált. Összességében az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 7,2 százalékkal, a szolgáltatásoké 3,2 százalékkal volt több, mint 2003. első negyedévében.

A Pénzügyminisztérium által nemrég nyilvánosságra hozott középtávú kormányprogramban a kormány az idei évre 3,5 százalékos gazdasági növekedést vár. A tervek szerint jövőre 4, 2006-ban 4-4,5, 2007-ben 4,5-5, 2008-ra pedig 5-5,5 százalékos lesz a GDP növekedés.

Robbantak a beruházások

Az éves beruházási tevékenységnek rendszerint csak egynyolcadát adó első negyedév jelenlegi 18,9 százalékos növekedésén belül az építési beruházások 21,9, a gépberuházások 13,9 százalékkal emelkedtek. E nagyarányú növekedés összefügg az egy évvel korábbi igen alacsony bázissal (elsősorban az építésre rendkívül kedvezőtlenül ható időjárás következményeként), azonban a beruházások bővülése már az elmúlt év második felétől megfigyelhető.

A prognózisaik készítése során túl pesszimistának bizonyult elemzőknek kellemes meglepetést okozott a mai makroadatsor. A Napi Online által megkérdezett elemzők szerint elsősorban az élénkülő nyugati kereslet hat kedvezően. A mostani eredmény ugyanakkor részben annak köszönhető, hogy a tavaly dinamikusan növekvő magánfogyasztás még ez év elején sem torpant meg. A lakosság költekezési kedve azonban várhatóan csökken majd a következő fél évben, ám az export tovább bővülhet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.