Barbara, Borbála
-5 °C
3 °C

A termékdíj tisztítja a mikrosütők piacát

2004.10.08. 08:42
A termékdíj bevezetése ugyan növeli a gyártók költségeit, egy szektorban mégis örömmel fogadták: a háztartási kisgépek piacán jelenlevő nagy márkák várakozásai szerint az új teher miatt eltűnhetnek a boltokból az árakat az elmúlt időben jelentősen leszorító no-name távol-keleti termékek.
Hamarosan furcsa helyzet alakulhat ki a magyarországi háztartásigép-piacon. A termékdíj, amely a cégek terheit növelné, osztatlan örömet okozhat a vállalatvezetők körében, miközben más ágazatokban ez a pluszköltség eddig komoly ellenkezést váltott ki.

A helyzetre az adhat magyarázatot, hogy az elektronikai termékek után fizetendő termékdíjjal csökkenhet a gyenge minőségű, olcsó, ismeretlen márkák részaránya a háztartási fehértermékek piacán. Ez a környezetvédelmi adó ugyanis jelentős terhet ró azon társaságokra, amelyek vállalati háttértámogatás nélkül, saját megrendelés alapján hoztak forgalomba a Távol-Keleten gyártott, halovány műszaki tartalmú háztartási gépeket.

Ezek a cégek sokszor okoztak már galibát, hiszen a készlet értékesítése után több esetben is eltűntek, így a garanciális kifogásokat nem lehetett érvényesíteni velük szemben. (Magyarországon például a mikrohullámú sütők piacát lepték el ezek a termékek és törték le - a vásárlók örömére - az ismert márkák árát is.)

A háztartásigép-gyártásban egyébként tendencia, főként a megnövekedett kínai kapacitások miatt, hogy pénzügyi befektetők bérgyártásban készített, több ezer darabos készletre adnak megrendelést. Az ilyen ismeretlen márkájú termékek legnagyobb felvevői a nagy alapterületű üzletek, a hipermarketek vagy a barkácsáruházak. A termékdíj bevezetése tehát erősítheti a nagy háztartásigép-márkák gyártóinak belföldi piaci pozícióját, ugyanakkor az adó mértéke jelentős, vagyis kénytelenek lesznek beépíteni a gyártási költségekbe - derült ki egy iparági elemzésből. Ez akár az árak növekedéséhez is vezethetne, ugyanis a gyártók rendkívül alacsony haszonkulccsal működnek - állítja az egyik cég vezetője, aki azonban úgy vélekedett lapunknak, hogy a jelenlegi piaci körülmények között szinte teljeséggel lehetetlen bármilyen formában áremelést elérni.

Vágvölgyi Mihály, az Első Magyar Gazdasági Jogharmonizációs Egyesület elnöke szerint a Környezetvédelmi Minisztérium erőteljes társadalmi egyeztetést folytatott az érintett iparágak képviselőivel, így szerinte a jogalkotók maximálisan figyelembe vették - az egyelőre íratlan - nyílt jogszabályalkotás követelményeit. Az uniós elvárások miatt is fontos szabályozás jelenlegi helyzetét tekintve kicsit ellentmondásos, mert a zöld tárca "hulladék csökkentő" szándékai ellenére jobban érvényesülni látszanak a gazdasági csoportok érdekei, amelyek nem minden esetben környezetkímélők - fogalmazott Vágvölgyi. Kovács Árpád, a visszagyűjtéssel foglalkozó Elektro-Waste Kht. ügyvezetője szerint kifejezetten előnyös lenne, ha a hulladékká vált háztartási gépeket itthon hasznosítanák újra, ugyanis az legalább 6000 új munkahelyet teremtene.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.